Γάλα γαϊδάρας: Πολύτιμο, σπάνιο κι ευεργετικό

Ο Ιπποκράτης είχε μιλήσει γι’αυτό από τα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ η Κλεοπάτρα το προτιμούσε για διάφορες χρήσεις. Τα τελευταία χρόνια και οι έρευνες των ειδικών έδειξαν πως έχει εξαιρετικά οφέλη.
Το γάλα γαϊδάρας αρχίζει να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα όλο και περισσότερο, ενώ δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που αποφάσισαν να στραφούν προς τα εκεί.

Το LIFE-EVENTS.GR εντόπισε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης τον Δημήτρη Γκέγκα και τη σύζυγό του, Σοφία, που έχουν τέσσερα γαϊδουράκια. Μας μιλούν για την επιλογή τους να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, τη διαδικασία, και τα οφέλη του γάλακτος.

gala gaidaras 1

Τι προσφέρει
Πολλά και ποικίλα είναι τα οφέλη της κατανάλωσης του γάλακτος γαϊδάρας. Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, βασικό γνώρισμα είναι η πλούσια σύστασή του σε βιταμίνες, καθώς περιέχονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Α, D, E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτή η αυξημένη ποσότητα βιταμινών το καθιστά ένα ισχυρό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ την ίδια δράση προσφέρει και η λυσοζύμη, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε αυτό.

gala gaidaras 4

Παράλληλα, διαθέτει υψηλή ποσότητα σε λακτόζη και σε λακτουλόζη, τα οποία είναι προβιοτικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης που αρχίζουν να χάνουν μέρος αυτής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περιεκτικότητά του στο υψηλό επίπεδο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και Ω3 λιπαρών οξέων, λειτουργώντας έτσι ως σύμμαχος στη ρύθμιση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.
Πέρα από αυτές του τις ιδιότητες, το γάλα γαϊδάρας σύμφωνα με έρευνες, διαθέτει ιδιότητες αντιγήρανσης και βαθιάς θρέψης της επιδερμίδας, ενώ χαρίζει εξαιρετική ενυδάτωση στο δέρμα, αφού περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες ευνοούν τη δέσμευση μορίων νερού από την επιδερμίδα.

gala gaidaras 6

Περιλαμβάνει αμινοξέα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, ως μέρος της σύνθεσης του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.
Ενώ, από τις σημαντικότερες συνεισφορές του στην εμφάνιση της επιδερμίδας είναι ότι την αναζωογονεί, οδηγώντας στη μείωση των λεπτών γραμμών έκφρασης.

gala gaidaras 2

gala gaidaras 3

gala gaidaras 5

gala gaidaras 7

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις