Γεύμα του ΕΒΕΘ παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη

Τι είπαν για τις επενδύσεις από το εξωτερικό

Τι είπαν για τις επενδύσεις από το εξωτερικό

Τεράστιο το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης-Διαδικασίες αδειοδοτήσεων fast track, για όλες τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης

Για την ύπαρξη πραγματικού και τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, που έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε πράξη και «θα φέρει τους επόμενους μήνες ένα μέλλον που ούτε και εμείς οι ίδιοι είχαμε φανταστεί», έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του γεύματος που διοργανώνει το ΕΒΕΘ, στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν τον πιο ουσιαστικό συνεργάτη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να μπορέσουμε να μάθουμε τι συμβαίνει στην αγορά.

«Εδώ είμαστε για να μπορέσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε. Για το νομοσχέδιο, που περιέχει ρυθμίσεις και για τα Επιμελητήρια και το ΓΕΜΗ θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα, δήλωσε ότι «δίπλα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα έπρεπε να φτιάξουμε και το μνημείο του Αγνώστου Επιχειρηματία για την προσπάθειά του να επιβιώσει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Όμως θα παράσχουμε στον Έλληνα επιχειρηματία εκείνο το περιβάλλον που θα του επιτρέψει να πάει ένα βήμα μπροστά. Καταφέραμε τους 2 πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ να δώσουμε το μήνυμα της ταχύτητας, να παίρνουμε μία απόφαση στον σωστό χρόνο».

Επιπλέον δήλωσε ότι «η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μειώνει και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και άρα και το επιτόκιο που οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα προχωράει σε υλοποίηση με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχει ήδη χρηματοδοτικό εργαλείο και θα το διευρύνουμε, για να επιτρέψουμε στις ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Για το πρώτο χρονικό διάστημα της άσκησης των καθηκόντων του, είπε ότι υπήρχαν περισσότερες από 490 εκκρεμότητες για τις ΚΥΑ του Ελληνικού, οι οποίες τελικά εκδόθηκαν εντός του Αυγούστου.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους παριστάμενους Προέδρους και μέλη των Διοικήσεων Επιμελητηρίων να «ακούσουν σήμερα από τον Πρωθυπουργό το σχέδιο για μία νέα Ελλάδα, για μία φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική Ελλάδα, όπου το κέρδος είναι ηθικώς ορθό και εύλογο», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Κυβέρνηση επιδιώκει ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, σημείωσε πως η φετινή γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των αυξημένων θετικών προσδοκιών του επιχειρηματικού κόσμου από τη νέα κυβέρνηση.

«Απαιτείται, λοιπόν, η επανεκκίνηση της οικονομίας για να επανέλθουμε σε φάση ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά να γίνει πράξη. Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα είναι φιλικό προς το επιχειρείν και θα προσελκύσει επενδύσεις. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τις κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού, που έφυγε από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Για το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Μασούτης επισήμανε πως θα πρέπει να καθιερωθούν διαδικασίες αδειοδοτήσεων fast track, για όλες τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ στο θέμα της απονομής δικαιοσύνης οι τρομακτικές καθυστερήσεις αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα πολύ φιλοεπιχειρηματικό πρόσωπο και χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα για να μπορέσει η χώρα να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης.

«Ο πήχυς έχει μπει ψηλά», είπε ο κ. Μίχαλος, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, όσον αφορά στις προσδοκίες που υπάρχουν από την Κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα «έχουμε το κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά στο ΓΕΜΗ και στα Επιμελητήρια».