Γιατί έχουν ελλείψεις τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη

Τι πρόκειται να γίνει

Σημαντικές ελλείψεις σε περισσότερα από 100 φαρμακευτικά σκευάσματα για παθήσεις όπως ο σακχαρώδη διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, η ελκώδη κολίτιδα, ο θυρεοειδής, το γλαύκωμα, αλλά και ελλείψεις σε ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, ηρεμιστικά φάρμακα καθώς και αντιπηκτικές ενέσεις υπάρχουν σε φαρμακεία της πόλης μας.

«Οι ελλείψεις αυτές είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί εδώ και χρόνια. Το φαινόμενο οφείλεται στις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην χώρα μας, ενώ στο εξωτερικό οι τιμές είναι υψηλότερες. Έτσι οι πολυεθνικές που τα κατασκευάζουν προτιμούν να τα εξάγουν», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης.

Όπως τόνισε «τα νοσοκομεία έχουν τους γιατρούς τους και μπορούν να γράψουν ένα άλλο σκεύασμα, ενώ τα φαρμακεία αναγκαστικά πρέπει να βρουν το φάρμακο που τους ζητά ο πελάτης από κάποιον άλλο συνάδερφό τους. Πολλές φορές κάνουμε διαδρομές στην πόλη για να βρούμε τυχόν αποθέματα», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητούν φάρμακα και σε άλλους νομούς.

Πρόσθεσε πως έχουν ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι εξαγωγές των φαρμάκων που είναι τώρα σε έλλειψη, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διοχετευτούν στην ελληνική αγορά. Συμπλήρωσε πως αυτό που ισχύει μέχρι τώρα είναι ότι σταματούν οι εξαγωγές για μικρό διάστημα και μετά, μόλις επιτραπούν ξανά οι εξαγωγές, το φαινόμενο της έλλειψης επαναλαμβάνεται.

«Το έχουμε πει πως η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Το μέτρο αυτό θα αποδώσει μόνο αν επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα κάνει ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε», σημείωσε ο κ. Ευγενίδης.

Πηγή: www.typosthes.gr