Γκρίζοι ερωδιοί φωλιάζουν στα αιώνια κλαδιά των δύο Πλατάνων του Σχολαρίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Τα υπεραιωνόβια δέντρα έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία της φύσης από το 1975 Ενα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην περιοχή του Σχολαρίου, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ειδικά αυτή την περίοδο. Τεράστιοι γκρίζοι ερωδιοί δημιουργούν τις φωλιές τους στα υπεραιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στην περιοχή και τα οποία αποτελούν επίσης αξιοθέατο καθώς έχουν […]

Τα υπεραιωνόβια δέντρα έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία της φύσης από το 1975

Ενα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην περιοχή του Σχολαρίου, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ειδικά αυτή την περίοδο. Τεράστιοι γκρίζοι ερωδιοί δημιουργούν τις φωλιές τους στα υπεραιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στην περιοχή και τα οποία αποτελούν επίσης αξιοθέατο καθώς έχουν ανακηρυχθεί από το 1975 διατηρητέα μνημεία της φύσης. Για περισσότερα στοιχεία για τα πλατάνια, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ!

Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο στον ελληνικό χώρο, με τα πανέμορφα πτηνά να έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 150 φωλιές.

Ο συγκεκριμένος ερωδιός που φωλιάζει στα αιώνια κλαδιά των πλατάνων του Σχολαρίου είναι ο Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea), ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Φωλιάζει σε μεγάλα δένδρα σε τουλάχιστον 23 αποικίες με συνολικό πληθυσμό 1200 ζευγάρια. Πλην των πλατάνων ανάμεσα στη λίμνη Βόλβη και την Κορώνεια, οι Σταχτοτσικνιάδες έχουν μεγάλες επίσης αποικίες στην Κερκίνη και στο Πόρτο Λάγος. Τρέφονται με μεγάλη ποικιλία οργανισμών, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο σε κάθε περιοχή, κυρίως όμως είναι ψαροφάγοι.

Από τα 62 διαφορετικά είδη ερωδιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο (κατά άλλους 60 ή 65), μόνον εννέα ζουν στην Ευρώπη. Από αυτά, τα επτά φωλιάζουν ομαδικά, σχηματίζοντας αποικίες σε παραποτάμια ή παραλίμνια δάση, μέσα σε πυκνούς καλαμώνες ή ακόμη και σε μεγάλα μοναχικά δένδρα.

Οι ερωδιοί είναι καλοβατικά πτηνά που ανήκουν στην οικογένεια Ερωδιίδες (Ardeidae), της τάξης των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes). Είναι πουλιά με μακριά πόδια και ράμφος που τους βοηθούν πολύ αφού ζουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε περιοχές με ρηχά νερά. Οταν κυνηγούν χρησιμοποιούν την πολύ καλή τους όραση και γρήγορη κίνηση του λαιμού τους.

Κατά την πτήση εναλλάσσουν το χτύπημα των φτερών με στιγμές αιώρησης. Κατά την πτήση έχουν τον λαιμό μαζεμένο σε σχήμα S και τα πόδια τεντωμένα. Δημιουργούν μονογαμικά ζευγάρια την περίοδο της αναπαραγωγής και στην ανατροφή των μικρών συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Τα είδη που ζουν στις εύκρατες περιοχές είναι μεταναστευτικά.

Με πληροφορίες από ornithologiki.gr, wikipedia.gr