Η Δράμα γιορτάζει την Αγία Βαρβάρα – Το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών

Εορτασμοί σήμερα και αύριο

Κάθε χρόνο, την 4η Δεκεμβρίου, η Δράμα γιορτάζει την πολιούχο και προστάτιδά της Αγία Βαρβάρα, και στην πόλη πραγματοποιούνται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το έθιμο που ξεχωρίζει είναι αυτό με τα καραβάκια των ευχών, που το βράδυ της παραμονής (3 Δεκεμβρίου) γεμίζουν την ομώνυμη λίμνη στο κέντρο της Δράμας.

Ο μύθος των πηγών της Αγίας Βαρβάρας λέει, πως όταν το 1830 η πόλη κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι που υπήρχε εκεί γκρεμίστηκε για να χτιστεί ένα τζαμί. Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, τα σχέδια των κατακτητών άλλαξαν καθώς η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

drama karavakia

Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η πόλη τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.

Ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, οι πιστοί θέλοντας να ανάψουν το κερί τους έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι ένα κερί επάνω σε ένα σανίδι ξύλου.

drama karavakia

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο γεγονός του ότι η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών για την καλή τους φήμη κι αποκατάσταση. Έτσι όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

drama karavakia

Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.

Σήμερα το βράδυ, για άλλη μια χρονιά, τα καραβάκια θα γεμίσουν τη λίμνη για το ξεχωριστό αυτό έθιμο. Δείτε βίντεο του Life-Events.gr από την γιορτή που έγινε πριν από δύο χρόνια…

drama karavakia FIL 7601 drama karavakia drama karavakia drama karavakia

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις