Η… επικίνδυνη αποστολή ενός ντελιβερά εν ώρα εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

thessaloniki nteliveras xionia

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο ενός εργαζομένου που προσπαθεί να φτάσει στον προορισμό του

Η κακοκαιρία που “χτυπά” τη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη έχει επηρεάσει πολλούς τομείς και η εργασία είναι ένας από αυτούς. Αρκετοί έχουν χάσει μεροκάματα, άλλοι πάλι βρήκαν ευκαιρία για να καθίσουν στο σπίτι. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που κάτω από τις τρομερά αντίξοες συνθήκες έπρεπε να είναι εκεί, και να εργάζονται.

Ακόμη και σήμερα που δε χιονίζει, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εργασία ή τις μετακινήσεις των ανθρώπων.

Μια από τις πιο σκληρές εργασίες, ειδικά τις ημέρες αυτές, ήταν των ντελιβεράδων. Μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν το μηδέν, πολλοί εξ αυτών ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται στο δρόμο.

Αρκετά καταστήματα επέλεξαν να λειτουργήσουν το τμήμα του ντελίβερι για τη μεγιστοποίηση των κερδών. Από την άλλη, υπήρχαν οι πελάτες οι οποίοι ήθελαν να παραγγείλουν παρότι έξω οι καιρικές συνθήκες ήταν κάκιστες, χωρίς να σκεφθούν αυτούς που εργάζονται.

Στο βίντεο που κατέγραψε σήμερα το Life-Events.gr στην περιοχή του Ωραιοκάστρο, ένας υπάλληλος ντελίβερι κάνει μια πραγματική υπερπροσπάθεια να φτάσει στον προορισμό του σε έναν δρόμο που είναι καλυμμένος από πάγο κι ενώ φυσούν θυελλώδεις άνεμοι που κοντεύουν να τον ρίξουν από το δίκυκλο.

Μοιάζει ως μια αληθινή επικίνδυνη αποστολή όπου κυριολεκτικά υπάρχει και ο κίνδυνος τραυματισμού…

Λιγότεροι ντελιβεράδες δούλεψαν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της κακοκαιρίας

Λιγότερα σε ποσοστό ως και 50% έναντι του χιονιά του 2016 εκτιμάται ότι ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους (ντελίβερι) φέτος, στη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας “Σοφία”, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Υποστήριξε δε ότι «όσοι δεν λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους, δεν το έπραξαν λόγω ξαφνικής ευαισθησίας, αλλά καθαρά από φόβο για ενδεχόμενα εργατικά ατυχήματα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κας Κουταλάκη, «τα περισσότερα καταστήματα που δεν λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους (ντελίβερι) στη διάρκεια των ημερών της κακοκαιρίας “Σοφία” εντοπίστηκαν κύρια στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης».

Η κα Κουταλάκη εκτίμησε ότι στη Θεσσαλονίκη οι ντελιβεράδες υπερβαίνουν σε αριθμό τους 5.000 και η μέση ηλικία αυτών που κάνουν το επάγγελμα είναι τα 35 έτη. Συμπλήρωσε δε ότι κυρίως το επάγγελμα του ντελιβερά ασκείται από άντρες και τόνισε ότι «οι γυναίκες στην πόλη το πολύ να φτάνουν σε αριθμό τις δέκα».

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουταλάκη υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης του κλάδου της διανομής, υποστηρίζοντας ότι ελλείψει της οργάνωσης αυτής, «στον εργασιακό χώρο των διανομέων πρυτανεύει ο παραλογισμός και η τραγωδία. Οι διανομείς εκβιάζονται και απειλούνται να δουλεύουν για ψίχουλα και φυσικά χωρίς δώρο Χριστουγέννων ή και επιδόματα για το Πάσχα και αδείας».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζοντας καταρχήν θετικό βήμα την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τους κούριερ και ντελιβεράδες, επισήμανε: «ξεκινάμε άμεση καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων για την εγκύκλιο αυτή, που ναι μεν είναι θετικό που υπάρχει, ωστόσο ενέχει ελλείψεις και ασάφειες, που εάν δεν διευκρινιστούν, θα λειτουργήσουν σαν βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών». Επίσης, διερωτήθηκε εάν οι εργοδότες θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εδώ δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο αυτή»;.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις