Η Θεσσαλονίκη με… άλλη ματιά

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από το περιοδικό «Σχεδία»

της Φαίδρας Φουντουλάκη

Μια πρωτότυπη ιδέα του περιοδικού δρόμου Σχεδία που κυκλοφορεί στο τελευταίο τεύχος . Ένθετος ένας εναλλακτικός χάρτης που «αφηγείται» την ιστορία της πόλης μέσα από πέντε χρονολογίες-κλειδιά χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που άφησε χιλιάδες άστεγους.

Πέντε χρονολογίες &κλειδιά στη διάρκεια αυτών των χρόνων για να καταδείξουν τις βασικές αιτίες οι οποίες οδηγούν σε ανατροπές και την αναπάντεχη μετάβαση από την κανονικότητα και την ασφάλεια στην αβεβαιότητα.
Ο εναλλακτικός αυτός χάρτης κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δωρεάν με τη «σχεδία» αυτού του μήνα αποτελεί κομμάτι του κοινωνικού /πολιτιστικού έργου με τον τίτλο: «Εye am Thessaloniki: H πόλη μου με «άλλα μάτια» και έχει σκοπό την αποτύπωση του κοινωνικού φαινομένου των αστέγων και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό.

Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Νάνης αρχαιολόγος-ξεναγός στο τελευταίο τεύχος της σχεδίας ο βασικός προβληματισμός του πρότζεκτ περιστρεφόταν γύρω από την ερώτηση: «Ποιοι είναι τελικά οι σημερινοί άστεγοι»
«Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχουν καταστήσει κάθε ένα από μας έναν εν δυνάμει άστεγο, επανεξετάζουμε το στερεότυπο που καλλιεργήθηκε σε περιόδους ευμάρειας, εκείνο του περιθωριακού επικίνδυνου, αντικοινωνικού ατόμου, που ευθύνεται για το ότι βρίσκεται στη κατάσταση αυτή, λόγω των λανθασμένων δικών του επιλογών και ανικανότητας» εξηγεί ο κ. Νάνης.
Ο χάρτης στη μια όψη έχει την αναπαράσταση του ιστορικού κέντρου η οποία φιλοξενεί πληροφορίες που αφορούν στο παρελθόν π.χ κτίρια κ μνημεία που στέγασαν απόρου αλλά και σύγχρονες δομές φιλοξενίας όπως το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο, δράσεις και συλλογικότητες.

Στο πίσω μέρος του χάρτη υπάρχει η παραλλαγή του χάρτη της πόλης με σκίτσα, άδεια από πληροφορίες ,που ο κάθε αναγνώστης μπορεί να τον συμπληρώσει και να αποτυπώσει δικές του ιστορίες, συναισθήματα, αισθήσεις και εμπειρίες.
Μια βιωματική προσωπική ιστορία που όπως επισημαίνει ο κ. Νάνης είναι η σημαντικότερη δράση του «Εye Αm» γιατί στην ουσία περνάει δύο σημαντικά μηνύματα: «Οι πόλεις διαμορφώνουν τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τις πόλεις»
«Ο καθένας έχει τη δική του προσωπική ιστορία να πει να επιλέξει την βαθύτερη ανάμνηση του και να την οπτικοποιήσει τη ζωή του με νοητές διαδρομές πάνω στο χαρτί» καταλήγει. Και συμπληρώνουμε ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ψυχοθεραπευτική εμπειρία αλλά και ένα οδοιπορικό ψυχής μέσα από τις αναμνήσεις και μια βιωματική σύγκριση μέσα από τις διαδρομές των άλλων στη περίπτωση μας των πωλητών της «Σχεδίας» και να αισθανθούμε ότι αρκετοί γύρω μας έχασαν τα πάντα χωρίς όμως να χάσουν την αξιοπρέπεια τους. Οπως επίσης ότι η ανατροπή είναι μέρος της ζωής και όλοι είμαστε εν δυνάμει έρμαια της.
Το περιοδικό δρόμου που «μας έβαλε τα γυαλιά» για να δούμε μέσα από το «Eye Am». Εγώ ξεκινάω. Εσείς

1305sxedia 1

Η διαδρομή της «Σχεδίας»
Το περιοδικό δρόμου Σχεδία κυκλοφορεί 11 μήνες το χρόνο με αντίτιμο 3 ευρώ και απόδειξη και μεγάλη θεματολογία σε πολλά σημεία της πόλης μας. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Η Σχεδία δεν είναι επαιτεία.

1305sxedia 3

1305sxedia 4

1305sxedia 5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *