Καμπανάκι για τον ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα

Επιστολή στον υπουργό Τουρισμού

Την αγωνία τους για το μέλλον του ιαματικού τουρισμού εκφράζει μέσω επιστολής στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος.

Στην επιστολή περιγράφουν την εικόνα που υπάρχει στη χώρα μα αναφορικά με τους λουτροπόλεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό για μια εκτενή συζήτηση.

Η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ

Κατ αρχήν να σας συγχαρούμε για την ανάδειξή σας στη θέση αυτή και να ευχηθούμε να συμβάλλεται με την παρουσία σας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουριστικός κλάδος.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2004 (απόφαση πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 2712/2004) και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του είναι η προβολή με κάθε πρόσφορο μέσο, του εθνικού αυτού πλούτου που υφίσταται αιώνες τώρα στην Ελληνική γη και ακούει στο όνομα Ιαματικές Πηγές και Λουτροπόλεις σε όλες τις υπάρχουσες σύγχρονες χρήσεις και όποιες άλλες προκύψουν στον μέλλον, όπως λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνεοθεραπεία, πηλοθεραπεία, θεραπευτικός τουρισμός, SPA, θέρμανση κτιρίων, ιχθυοκαλλιέργεια, θερμοκήπια κ.α. Η συμβολή με κάθε νόμιμο τρόπο στην καλύτερη λειτουργία, αξιοποίηση και εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Λουτροπόλεων. Επίσης συνεργασία με όλους τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς και αντίστοιχα Σωμάτια της χώρας και του Εξωτερικού, που ασχολούνται με τον θερμαλισμό έτσι όπως ονομάζονται οι Ιαματικές Πηγές και οι Λουτροπόλεις (Therme) διεθνώς.

Κύριε Υπουργέ,

στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου μας, στις 18-07-2019 έγινε μια εκτενή ανάλυση των δεδομένων και των προοπτικών του ελληνικού θεραπευτικού τουρισμού και για το πώς οι 134 λουτροπόλεις που σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα να έχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία .

Τα προβλήματα στις ελληνικές λουτροπόλεις είναι τεράστια και μερικές δεν άντεξαν στον οικονομική κρίση και έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και μάλιστα μεταξύ αυτών και πολύ αξιόλογες ιδιωτικές μονάδες. Όπως τα λουτρά Πλατύστομου, τα λουτρά Μαραθώνος, τρεις ιαματικές πηγές στην Λέσβο, τα λουτρά Απολλωνίας λόγω χρεών στην ΔΕΗ και σε άλλους οργανισμούς, η λουτρόπολη στην Λήμνο, στην Νίσυρο, στην Κύθνο κ.α.

Δεν έγινε, επίσης, καμιά προσπάθεια για την ανάπτυξη ιστορικόν λουτροπόλεων, όπως των Θερμοπυλών, της Κύθνου κ.α., ενώ ακόμη αναζητείται λύση για την λειτουργία (παραμένει κλειστή από την κατασκευή της, εδώ και 15 χρόνια), η νέα λουτρόπολη Απολλωνίας του δήμου Βόλβης, που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 24 εκ. ευρώ.

Σημαντικό είναι, επίσης το γεγονός, ότι από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη αρκετές λουτροπόλεις, σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 64 λουτροπόλεις αλλά αυτό δεν αρκεί.

Σε αντίθεση με την κατάσταση στην χώρα μας, ο θεραπευτικός τουρισμός στην Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό τουριστικό προϊόν. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην γειτονική Ιταλία έχουμε κάθε χρόνο πάνω από 24.εκ. τουρίστες και μάλιστα όλο τον χρόνο ενώ ο θαλάσσιο τουρισμός μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες μονό για 6 μήνες στην χώρα μας.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ακόμη και από γειτονικές Βαλκανικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία), ο ανταγωνισμός προς τις ελληνικές λουτροπόλεις (Άγκιστρου, Σιδηροκάστρου αλλά και Λαγκάδα) είναι μεγάλος, καθώς οι λουτροπόλεις τους είναι αναπτυγμένες με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, εμείς εδώ και 14 χρονιά δίνουμε την μάχη για την ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού μας τουρισμού με όσα μέσα διαθέτουμε. Ζητούμε μάλιστα να μας δοθεί η δυνατότητα να συμβάλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή, μέσα από τη θεσμική παρουσία μας στα αρμόδια όργανα.

Κλείνουμε αυτήν την σύντομη ενημέρωση σας, με την επισήμανση στο γεγονός της ιδιαίτερης αναφοράς του κ. Πρωθυπουργούς στον Ιαματικό Τουρισμό και μάλιστα με έμφαση και αυτό για πρώτη φορά μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα για την ανάπτυξη αυτού του τεράστιου πλούτου της χωράς μας.

Κύριε Υπουργέ,

κλείνοντας θα θέλαμε να σας ζητήσουμε μια φιλική συνάντηση για μια πρώτη γνωριμία μαζί σας μετά την ανάληψη των καθήκοντα σας και να μας δοθεί η δυνατότητα για μια αναλυτική ενημέρωση πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Προσδοκούμε ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σύντομα, είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη.

Θέλουμε, τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι ο Γιώργος Τσαούσης δικηγόρος είναι επιστημονικός συνεργάτης του συλλόγου μας και δικός σας προσωπικός φίλος και θα συμβάλει στη προσέγγιση των δύο πλευρών, μεταξύ Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας και Υπουργείου Τουρισμού .

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Σύλλογο