Καθαρίζουμε την παραλία Αλυκής Κίτρους

Κάλεσμα από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου

Κάλεσμα από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου

H παραλία Αλυκής Κίτρους είναι μία από πιο ρυπασμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου απευθύνει ευρύ κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και καλεί δήμους, φορείς, συλλόγους και πολίτες να συνεισφέρουν σε μία μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμηθεί το «τέρας» της πλαστικής ρύπανσης στην παραλία αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ραντεβού για τον εθελοντικό καθαρισμό θα δοθεί στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, στις 10 το πρωί, και θα διαρκέσει ως τις 3 μετά το μεσημέρι. Για τη συμμετοχή των εθελοντών θα υπάρξουν λεωφορεία με εκκίνηση την Κατερίνη, το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, το Δήμο Δέλτα και τη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 794811, www.axiosdelta.gr.

Στη διοργάνωση, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, συμμετέχουν ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Δέλτα, ο Δήμος Κατερίνης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, το Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου. Στον καθαρισμό θα συμμετέχουν σύλλογοι και φορείς όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, η ΚΟΙΝΣΕΠ EcoGreece και η κοινοπραξία Φορέων Κ.Α.Λ.Ο «Τα Πάντα Re», η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, ο Σύλλογος Υψηλάντης Κατερίνης, και ο Σύλλογος Φίλων Ελεύθερης Κατάδυσης και Υποβρύχιας Αλιείας Τρίτωνες Κατερίνης.

Μια δυσάρεστη πρωτιά

Εξαιτίας των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, στην παραλία Αλυκής Κίτρους ξεβράζονται απορρίμματα από όλο τον Θερμαϊκό, απορρίμματα από χερσαίες περιοχές που κατεβαίνουν με τα ποτάμια, ή ακόμη και απορρίμματα που έρχονται από νοτιότερα σημεία του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ευαίσθητου και πολύτιμου αμμοθινικού συστήματος της περιοχής, καθώς και εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης, η απορρύπανση της παραλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα απορρίμματα συσσωρεύονται εκεί επί δεκαετίες, δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα και ταυτόχρονα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Στο πρόβλημα αυτό συντελούν και οι δραστηριότητες οστρακοκαλλιέργειας και αλιείας που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία Αλυκής Κίτρους έχει μακράν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων μεταξύ 22 παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Κροατία, όπως αυτά καταγράφηκαν το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος Act4Litter. Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος αυτού ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2018, 12.896 αντικείμενα μέσα σε 100 τ.μ.!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμμοθίνες που μεσολαβούν μεταξύ της θάλασσας και της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χερσαίας χελώνας Testudo hermanni στην Ευρώπη, καθώς και τον σπάνιο Κρίνο της Θάλασσας Pancratium maritimum.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, «ο εθελοντικός αυτός καθαρισμός φιλοδοξούμε να είναι ο πρώτος σε μία από σειρά δράσεων με στόχο να αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής. Γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί ο συνολικός καθαρισμός της περιοχής μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι ίδιοι οι πολίτες και οι χρήστες της περιοχής θα πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους μειώνοντας τη χρήση του πλαστικού, ανακυκλώνοντας και απορρίπτοντας υπεύθυνα τα απορρίμματα που παράγουν, ώστε να μην δημιουργείται η πλαστική ρύπανση επ’ άπειρον».