Κίτρινα… πέπλα που «σκεπάζουν» τους αγρούς

Τι είναι η ελαιοκράμβη και ποια η σχέση της με τα βιοκαύσιμα

 

Σε πόσους από εσάς δεν έχουν τραβήξει, πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, την προσοχή σας πανέμορφες κατακίτρινες εκτάσεις, σαν «ταξιδιάρικες» θάλασσες, που κυματίζουν ανάλογα με τον άνεμο! Αλλοι θα το παρομοίαζαν με κίτρινα πέπλα, που καλύπτουν τη γη, τώρα που ήρθε η άνοιξη και είπε να βάλει τα χρωματιστά και τα γιορτινά της. Τέλος, κάποιοι θα στοιχημάτιζαν πως πρόκειται για βρούβες, που επίσης αυτή την περίοδο κατακλύζουν τους αγρούς και μοιάζουν αρκετά τα άνθη τους.

2404louloudia 1

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ελαιοκράμβη, ένα ετήσιο φυτό, που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ως ενεργειακό. Με πιθανή καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου, και διάφορες ποικιλίες, η καλλιέργειά της έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις λίγες εκτάσεις.
Τι είναι όμως αυτό που την κάνει ξεχωριστή Μα το ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ. Το βιοντίζελ είναι «πράσινο καύσιμο», προσφέρει δηλαδή πράσινη ενέργεια και αυτή τη στιγμή η ελαιοκράμβη αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής του στην Ε.Ε. Από ένα στρέμμα ελαιοκράμβης, μπορούν να παραχθούν 43 με 90 λίτρα βιοντίζελ. Το λάδι περνάει από μία χημική διεργασία (εστεροποίηση) και μετατρέπεται σε μεθυλεστέρα. Το βιοντίζελ αποτελεί εναλλακτικό καύσιμο του πετρελαίου κίνησης όπου μπορεί τελείως να το αντικαταστήσει. Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του βιοντίζελ μοιάζουν πολύ του ορυκτού πετρελαίου και οι συμβατικοί κινητήρες ντίζελ δεν χρειάζονται μετατροπές για να χρησιμοποιούν μίγματα συμβατικών καυσίμων με βιοντίζελ.

2404louloudia 4

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ελαιοκράμβη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι εξαιρετικής ποιότητας, αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική πηγή εδώδιμου λαδιού για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαργαρίνης, σαπουνιών, χρωμάτων, φαρμάκων, πλαστικών, λιπαντικών ή ως συστατικό μείγματος σε ορυκτά λάδια. Μετά την εξαγωγή του λαδιού τα υπολείμματα της καλλιέργειας (πίτα), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (10-45%) χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

2404louloudia 3

2404louloudia 5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *