Μοναδικοί αρχαίοι θησαυροί αποκαλύπτονται στον σταθμό του μετρό «Αγίας Σοφίας» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πολύχρωμα ψηφιδωτά του 4ου αιώνα, ένα εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα και η ακέφαλη Αφροδίτη, μεταξύ αυτών   Αφωνους αφήνουν τους αρχαιολόγους αλλά και τους ανθρώπους του Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι συνεχείς ανακαλύψεις μοναδικών ευρημάτων. Ο Μετροπόντικας συνεχίζει να… φέρνει στο φως σπουδαίους θησαυρούς της αρχαιότητας και των παλαιοχριστιανικών χρόνων, μαρτυρώντας την αίγλη και τη μεγαλοπρέπεια της […]

Πολύχρωμα ψηφιδωτά του 4ου αιώνα, ένα εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα και η ακέφαλη Αφροδίτη, μεταξύ αυτών

 

Αφωνους αφήνουν τους αρχαιολόγους αλλά και τους ανθρώπους του Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι συνεχείς ανακαλύψεις μοναδικών ευρημάτων. Ο Μετροπόντικας συνεχίζει να… φέρνει στο φως σπουδαίους θησαυρούς της αρχαιότητας και των παλαιοχριστιανικών χρόνων, μαρτυρώντας την αίγλη και τη μεγαλοπρέπεια της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή.

Τι να πει κανείς για τα υπέροχα ψηφιδωτά και πολύχρωμα δάπεδα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τις εργασίες του Μετρό στον σταθμό «Αγίας Σοφίας», τα οποία μάλιστα βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Τα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν κάτω από την οβάλ μαρμαρόστρωτη πλατεία του 6ου αιώνα την οποία βρήκαν οι αρχαιολόγοι τον Φεβρουάριο 2017.

Πιστεύεται ότι κοσμούσαν το δάπεδο του αιθρίου της δυτικής στοάς περιστυλίου ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι ένα ωραίο μετάλλιο με μια γυναίκεια μορφή. Το συγκρότημα χρονολογείται τον 4ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τον 5ο αιώνα. Στη συνέχεια, πάνω του χτίστηκε η μαρμαρόστρωτη πλατεία, η οποία «σφράγισε» το σημείο αργολιθοδομή και με μαρμάρινες πλάκες και για το λόγο αυτό διατηρήθηκαν σχεδόν ανέπαφα.

Οπως διαπιστώνετε, με την κατασκευή της πλατείας τον 6ο αιώνα, πάνω στο συγκρότημα που δημιουργήθηκε τον 4ο αιώνα, η Θεσσαλονίκη περνούσε μία μεταβατική περίοδο. Εκτός των ψηφιδωτών δαπέδων, έχουν διασωθεί ερείπια τοίχων αλλά και μέρος ενός λουτρού που βρισκόταν στο συγκρότημα.

Το μνημειώδες κρηναίο οικοδόμημα
Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ… Το εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα που βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της μαρμαρόστρωτης πλατείας, είναι μοναδικό καθώς παρόμοιό του δεν έχει βρεθεί έως τώρα στην Θεσσαλονίκη ενώ συγκαταλέγεται και στα μεγαλύτερα του ρωμαϊκού κόσμου.

Φανταστείτε πως ξεπερνούσε τα 15 μέτρα μήκος και το ύψος του τα 2,85 μέτρα, περίπου δηλαδή όσο ένας όροφος πολυκατοικίας. Η θέση της κρήνης δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις δύο βασιλικές, τον ναό της Αχειροποίητου και τον ναό της Αγίας Σοφίας.

Η δεξαμενή της ήταν ακριβώς μπροστά από τον δρόμο Decumanus Maximus, τη σημερινή Εγνατία, ο οποίος ήταν τότε ο βασικότερος οριζόντιος δρόμος μαζί με αυτόν της Αγίου Δημητρίου.

Η Αφροδίτη του Μετρό της Θεσσαλονίκης
Αυτό που «έκλεψε» όμως τις εντυπώσεις είναι το εντυπωσιακό άγαλμα, εξαιρετικής ομορφιάς που βρέθηκε κοντά στο κρηναίο οικοδόμημα. Οπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και καθηγητής, Γιάννης Μυλόπουλος, με σχετική ανάρτησή του, που συνόδευε τη φωτογραφία: « «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Το πιο πρόσφατο ανάμεσα στα 300.000 και ίσως ένα από τα πιο… καλλίγραμμα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι αυτή η ακέφαλη Αφροδίτη.
Βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγ. Σοφίας, πολύ κοντά στο εντυπωσιακό Κρηναίο οικοδόμημα».

Οι ανασκαφές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με τους αρχαιολόγους να φροντίζουν για τη συντήρησή τους. Κάποια από αυτά θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν στα σημεία που βρίσκονται. Τόσο ο σταθμός της Αγίας Σοφίας όπως και αυτό της Βενιζέλου θα λειτουργήσουν ως ανοιχτά μουσεία. Οπως τόνισε ο κ. Μυλόπουλος «Η λύση που βρέθηκε δεν επηρεάζει ούτε το χρονοδιάγραμμα, ούτε τον προϋπολογισμό του έργου».

Ημερίδα την Παρασκευή για τα αρχαία και το μετρό
Αξίζει να αναφέρουμε πως την προσεχή Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στην Αρχαία Αγορά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και η ΑΤΤΙΚΟ Μετρό Α.Ε. συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Και Αρχαία και Μετρό». Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού για τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στους σταθμούς του Μετρό, αλλά και για την πορεία των κατασκευαστικών εργασιών. Αξίζει να την παρακολουθήσετε…
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, ΕΔΩ