Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη: Ενας θησαυρός στο Πλωμάρι της Λέσβου που κρύβει τα μυστικά της ποιότητας του ούζου και την ιστορία της οικογένειας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Ο Στάθης Βαρβαγιάννης μας ξεναγεί στο χώρο και μιλάει για την παράδοση της οικογένειάς του

Εδώ και 159 χρόνια η οικογένεια Βαρβαγιάννη, πιστή στην παράδοση και στην ποιότητα, αποστάζει το φημισμένο ούζο Βαρβαγιάννη.

Ηταν το 1860 όταν ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης (1805-1873) ναυάγησε στο Πλωμάρι της Λέσβου, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Εκμεταλλευόμενος την εύφορη γη και το εξαίσιο κλίμα, πήρε μία αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου (ένα φυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ούζου), αλλά και δεκάδες άλλα αρωματικά φυτά, και ξεκίνησε τη διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή του άριστης ποιότητας ούζου.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Στα χρόνια που πέρασαν, πέντε γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη – ενώ πλέον εμπλέκεται και η έκτη- ακολούθησαν την πορεία του, προσφέροντας στην ελληνική και διεθνή αγορά ένα παραδοσιακό, αυθεντικό ούζο που προέρχεται «100% εξ αποστάξεως»!

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Ενα ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στα πρώτα χρόνια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, να δείτε τους παλιούς αποστακτήρες που δούλευαν με τα ξύλα και ήρθαν από Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη καθώς επίσης κειμήλια της οικογένειας και ενθύμια από το παλιό Πλωμάρι, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το πρώτο Μουσείο Ούζου στην Ελλάδα.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Πρόκειται για το Μουσείο Βαρβαγιάννη, που δημιουργήθηκε το 1996 από την 5η γενιά της οικογένειας, και βρίσκεται φυσικά στην έδρα της, στο Πλωμάρι της Λέσβου, δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του πανέμορφου αιγαιοπελαγίτικου νησιού και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Στους ανενεργούς πια άμβυκες που υπάρχουν στο Μουσείο είναι γραμμένη όλη η ιστορία της ελληνικής ποτοποιίας.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Στο μουσείο μεταξύ άλλων εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Το Μουσείο του Ούζου αγκαλιάζει ευλαβικά την παράδοση και φιλοξενεί το μυστικό που συνεχίζει να δίνει την ποιότητα και τη γεύση στο Ούζο Βαρβαγιάννη.

Ο επιχειρηματίας Στάθης Βαρβαγιάννης, που αποτελεί την 5η γενιά της οικογένειας, μας ξεναγεί στο Μουσείο Βαρβαγιάννη και μιλάει στο Life-Events.gr για την ιστορία του χώρου, της οικογένειάς του και την απόσταξη του ούζου.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

EXTRA INFO

Το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη διαθέτει κέντρο υποδοχής επισκεπτών και κατάστημα δώρων. Διεξάγονται γευσιγνωσίες ούζου, καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και τα ελληνικά.

Θα το βρείτε στο Πλωμάρι της Λέσβου, μπροστά απ’ τα αποστακτήρια ούζου Βαρβαγιάννη, στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πλωμαριού – Μυτιλήνης, με κατεύθυνση προς τον Άγιο Ισίδωρο. Μπορείτε να φτάσετε στο Μουσείο με ταξί ή λεωφορείο. Υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων δίπλα στο Μουσείο (χωρίς χρέωση).

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Ωράριο
1 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου
Δευτέρα – Παρασκευή 9 πμ – 4 μμ
16 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου
Δευτέρα – Παρασκευή 10 πμ – 2 μμ
Σάββατο – Κυριακή και Εορτές, κατόπιν συνεννόησης.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Για περισσότερες πληροφορίες: www.barbayanni-ouzo.com – Facebook: Ouzo Barbayanni Ούζο Βαρβαγιάννη

mouseio ouzou varvagianni plomari lesvos

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις