Ο ευλογημένος τόπος του πιο νόστιμου φασολιού

Βρισκόμαστε στην περιοχή των Πρεσπών, στις παραλίμνιες περιοχές και τα γύρω χωριά, στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας. Αντικρίζουμε μεγάλες εκτάσεις γόνιμης γης, όπου καλλιεργούνται τα πιο νόστιμα φασόλια της Ελλάδας, τα φημισμένα φασόλια των Πρεσπών, που μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης(Π.Γ.Ε).

Αυτή την περίοδο, οι 200 περίπου καλλιεργητές, οι περισσότεροι πλέον τρίτης γενιάς, βρίσκονται στη διαδικασία της συγκομιδής. Τα καλάμια θα αφαιρεθούν, η φυτεία θα θεριστεί με το χέρι και αφού στεγνώσει, θα ακολουθήσει ο αλωνισμός. Οι καρποί θα συλλεχθούν σε σάκους, θα καθαριστούν και θα συσκευαστούν. Αυτά, έως ότου αρχίσει και πάλι τον Φεβρουάριο η παραγωγική διαδικασία.

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε πως η καλλιέργεια των φασολιών των Πρεσπών έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Αυτό σημαίνει πως καλλιεργούνται ακολουθώντας ένα σύστημα σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον έτσι ώστε να παράγονται προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές των φασολιών Πρεσπών.

Η καλλιέργειά τους στην περιοχή μετράει εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί φυσικά το σήμα κατατεθέν των Πρεσπών. Η άριστη ποιότητά τους δεν έχει περάσει απαρατήρητη από κανέναν, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως ενώ έχουν βραβευτεί ουκ ολίγες φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το 2010 στη Γενεύη όταν πήραν το πρώτο βραβείο «New Millenium Award, October 2010».

Δείτε επίσης:   Αιτήσεις για τους πληγέντες από τις θεομηνίες του 2016 του Δήμου Θερμαϊκού

Το «μυστικό» που τα κάνει ξεχωριστά
Το γεγονός ότι οι καλλιεργητές έχουν μείνει πιστοί σε παλιές, πατροπαράδοτες αξίες και μεθόδους σαφώς και τα κάνει να ξεχωρίζουν. Κάτι που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, σε συνδυασμό φυσικά με την αγάπη για το προϊόν, το μεράκι των γεωργών και φυσικά την ευλογημένη γη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι κατά καιρούς, καθοριστικό ρόλο παίζει το έδαφος και τα συστατικά του, το υψόμετρο, τα άφθονα νερά και το μικροκλίμα των παραλίμνιων περιοχών, όπως και η διασφάλιση της καθαρότητας της ντόπιας ποικιλίας. Παράλληλα, η χρήση των μηχανημάτων είναι περιορισμένη, ενώ γίνονται στο έδαφος συχνές αγραναπαύσεις.

Πλούσια σε πολύτιμες ουσίες
Εκτός από πεντανόστιμα, τα φασόλια Πρεσπών, ύστερα από αναλύσεις που έγιναν, βρέθηκαν πλούσια σε σίδηρο, μέταλλα, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διαιτητικές ίνες και βιταμίνες Β, C, Ε. Αποτελούν πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Σχετικές δημοσιεύσεις