Ομιλία του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη για την εγκατάσταση των προσφύγων στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr «Από τις εστίες εκείθεν του Αιγαίου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης». Αυτός είναι ο τίτλος της τρίτης διάλεξης στο πλαίσιο του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του […]

Στο πλαίσιο του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά

«Από τις εστίες εκείθεν του Αιγαίου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης».

Αυτός είναι ο τίτλος της τρίτης διάλεξης στο πλαίσιο του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Παύλου Μελά με έμφαση στην Τοπική Ιστορία, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, στο Κτίριο Κ (έναντι Δημαρχείου) του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά και μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου του Δήμου Παύλου Μελά.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται για τρίτη φορά σε σημαντική εκδήλωση του Δήμου Παύλου Μελά ως ομιλητής.

Το Δεκέμβρη του 2014 μοιράστηκε με το κοινό τη δική του οπτική για τις προσφυγικές εγκαταστάσεις Δυτικά, με αφορμή την Ημερίδα «Πτυχές της Ιστορίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Δήμου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από αυτή την εγκατάσταση.

Το Μαϊο του 2015 ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που συνδιοργάνωσε ο Δήμος και οι Ποντιακοί Σύλλογοι του τόπου στο Ανοιχτό Θέατρο της Κρύας Βρύσης Πολίχνης.

Και τώρα με αφορμή αυτό το νέο κύκλο διαλέξεων, με θέμα «Ιστορικές διαδρομές και ένας περίπατος στο Δήμο Παύλου Μελά» και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη, αναφέρεται στην εγκατάσταση και συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της πόλης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρακολουθήσει αφενός τη σταδιακή πραγματοποίηση της προσφυγικής εγκατάστασης στη δυτική Θεσσαλονίκη, και αφετέρου τη διοικητική οργάνωση καθώς και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των προσφυγικών οικισμών της περιοχής, στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

«…οι συνοικισμοί αποτελούσαν ουσιαστικά τα γκέτο των προσφύγων, στημένα επιδέξια, και εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον δινόταν η εντύπωση, πως όποιος έμπλεκε εκεί, Θεού πρόσωπο δεν επρόκειτο να δει με ευκολία. Τώρα βέβαια, όλοι ζηλεύουν… βλέπουν τα ωραία σπίτια των συνοικισμών, πολλά από αυτά τυλιγμένα με τριαντάφυλλα, όμως τότε κανένας σχεδόν δεν φανταζόταν αυτή την εξέλιξη…», έγραψε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ για τους προσφυγικούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνοντας γλαφυρά και συνάμα εύστοχα την εγκατάσταση των προσφύγων Ελλήνων της Ανατολής μετά το 1922 και την εξέλιξη των εγκαταστάσεών τους μεταπολεμικά.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωσήφ Αράπογλου, το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και η Διεύθυνση υποστήριξης και ανάπτυξης της καθημερινότητας των Κοινωνικών ομάδων, ενημερώνουν ότι η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν.

Βιογραφικό του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη
Έγγαμος με δύο παιδιά, γεννήθηκε και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι επίκουρος καθηγητής της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έτη 2010-2012 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα θέματα που τον απασχολούν ερευνητικά και τα συγγράμματά του σχετίζονται με την οικονομική και την κοινωνική ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής και της Κύπρου (19ος-αρχές 20ού αι.), καθώς και με την προσφυγική εγκατάσταση και τη συλλογική-σωματειακή οργάνωση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα μετά το 1922.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Ιστορικές διαδρομές και ένας περίπατος στο Δήμο Παύλου Μελά

Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, κτίριο Κ (έναντι δημαρχείου)

•Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, 7.00 μ.μ.

«Από τις εστίες εκείθεν του Αιγαίου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης»

Εγκατάσταση και συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της πόλης

Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής στην έδρα Ποντιακών σπουδών του Α.Π.Θ

•Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, 7.00 μ.μ.

«Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα της Κατοχής»

Η περίπτωση Παύλου Μελά

Γεώργιος Αντωνίου, Καθηγητής Α.Π.Θ,

Ευστράτιος Δορδανάς, Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Βασιλική Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

2313 302808, 831