Οταν η εμπορευματοποίηση του ιστορικού πάρκου Γεωργιάδη ονομάζεται “βιοκλιματική ανάπτυξη”

Εντονη αντίδραση των κατοίκων της Εφης ΦουντουλάκηΑκολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Σάλος έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο Κρήτης μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να “αξιοποιήσει” το κεντρικό πάρκο της πόλης που επί σειρά ετών προσφέρει απλόχερα αποτελώντας μια όαση στο κέντρο, ένα καταφύγιο πουλιών, βιοποικιλότητας αλλά και […]

Εντονη αντίδραση των κατοίκων

της Εφης Φουντουλάκη

Σάλος έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο Κρήτης μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να “αξιοποιήσει” το κεντρικό πάρκο της πόλης που επί σειρά ετών προσφέρει απλόχερα αποτελώντας μια όαση στο κέντρο, ένα καταφύγιο πουλιών, βιοποικιλότητας αλλά και ως χώρος συνάντησης προσφέρει στον κοινωνικό ιστό της πόλης τα μέγιστα. Επίσης λειτουργεί ως αγορά βιοκαλλιεργητών, σημείο οικολογικών οργανώσεων “εν οίκω”, χώρος που διοργανώθηκε το gay parade ,εναλλακτικών δράσεων κλπ. Λειτουργούσε και αναψυκτήριο πλήρως εναρμονισμένο στο χώρο, με παιδική χαρά που βοηθούσε τους γονείς να περνούν στιγμές ανάπαυλας χωρίς να πρέπει να μετακινηθούν πολύ.

Ολα αυτά έρχεται να ανατρέψει μια απόφαση της δημοτικής αρχής με σκαιό περιεχόμενο η οποία υποβαθμίζει την υπάρχουσα πανίδα και χλωρίδα του πάρκου καταθέτει πρόταση “αναμόρφωσης” ύψους ενός εκατομμύριου ευρώ. Το κονδύλι έχει εγκριθεί και ο εργολάβος τελεί εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου.

Η μελέτη προβλέπει επέμβαση σε περίπου 180 από τα 350 υφιστάμενα δέντρα του πάρκου και εκρίζωση δεκάδων θάμνων:
-15 ξερά δέντρα κόβονται ή εκριζώνονται,
– 90 δέντρα κόβονται εντελώς ή κλαδεύονται,
– για όσα δέντρα τελικά δεν κοπούν, δε διευκρινίζεται πόσο βαθύ κλάδεμα θα εφαρμοστεί.
Σχεδόν όλα τα παρτέρια του πάρκου θα γεμίσουν ασφυκτικά με περίπου 17.000 χαμηλά φυτά τα οποία δε μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες σκίασης που επικρατούν στο πάρκο από την παρουσία των μεγάλων δέντρων.

Οι “φυλές για τη διάσωση του πάρκου Γεωργιάδη” μια ομάδα που πραγματοποιεί συνεχείς συνελεύσεις- δράσεις- προσπαθώντας να ενημερώσει για την επικείμενη βλάβη που πρόκειται να συντελεστεί υπενθυμίζοντας τις ανάλογες παρεμβάσεις στην πλατεία Ελευθερίας και στην πρόσφατη στη πλατεία Κορνάρου.
Συγκεκριμένα σε ενημερωτικό τους φυλλάδιο σταχυολογούμε τα εξής:

“Η αναβάθμιση του πάρκου” θα αλλάξει καθολικά το χαρακτήρα του. Ανάλογες επεμβάσεις έχουμε δει στη πόλη. Κοινό χαρακτηριστικό τους οι αστοχίες σε κατασκευαστικό, υλικοτεχνικό και αισθητικό επίπεδο και η βίαιη αλλαγή χρήσης.
…” Το πάρκο Γεωργιάδη είναι ο ζωτικός μας χώρος στη πόλη, το μέρος που τα τσιμέντα και τα φώτα της πόλης δε μας πληγώνουν και τα πουλιά των δέντρων μας θυμίζουν πως είναι η ζωή.” … Αποτελεί πια κομμάτι μας και αρνούμαστε να το αφήσουμε στα χέρια των εργολάβων και του Δήμου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος απαγόρευσε τις κάμερες στην τελευταία συνεδρίαση για το θέμα. Επίσης επιλέγονται με αμφίβολα κριτήρια οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται μετά την «ανάπλαση» π.χ δεν θα φιλοξενείται το gay parade Ηρακλείου. Η ίδια δημοτική αρχή μέσω ανακοινώσεων της το 2016 μετά από έρευνα του WWF από την οποία βαθμολογήθηκε (με 9,7 στα 10) από 4.500 πολίτες, σαν ένας από τους 10 καλύτερους αστικούς χώρους πρασίνου, ανάμεσα σε άλλους 887 χώρους σε 89 πόλεις της Ελλάδας.
Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για την παρουσίαση του διαχειριστικού σχεδίου του Πάρκου αλλά και για τη συνολική διαχείριση του πρασίνου στο Ηράκλειο στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι Ηρακλειώτες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και δεν υπάρχει συμμετοχή στις συνελεύσεις του πάρκου. Πάντως στην τελευταία συνέλευση η αχτίδα φωτός ήρθε από το Αγρίνιο και σε απευθείας σύνδεση μίλησε μέλος ομάδας που πρωτοστάτησε σε ανάλογες δράσεις για τη διάσωση ανάλογου πάρκου με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων και μετά από 5 χρόνια συνεχών δράσεων -ακόμη και με ντουντούκα και ντελάλη-και γενικό σύνθημα “το πάρκο να μείνει τσιμέντο να μη γίνει” αλλά και προσφυγή στο ΣΤΕ με δικηγόρους κέρδισαν τη δίκη και ακυρώθηκε η “ανάπλαση” του πάρκου και δόθηκε πίσω από τον εργολάβο η προκαταβολή .
Η χρηματοδότηση ήταν από το ΕΣΠΑ.

Στο κάλεσμα των “φυλών του πάρκου” που” υπερασπίζονται το ελεύθερο και ζωντανό χαρακτήρα του πάρκου επιδιώκοντας συντονισμένες δράσεις με ομάδες πρόσωπα και συλλογικότητες με σκοπό να συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης μέσα από ανοιχτές- αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες” η συλλογικότητα είναι το κλειδί της διεκδίκησης του δίκαιου αιτήματος.
Με επιμύθιο την γενική παραδοχή ότι η ζωή μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Το αποτέλεσμα αφορά όλους μας και περισσότερο τις επερχόμενες γενιές ηρακλειωτών που θα έχουν στερηθεί ένα ακόμη ζωτικό χώρο.