Παγκόσμια Ημέρα Braille

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη» Louis Braille

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη» Louis Braille

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1809.

Από ένα ατύχημα, τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς”.

Η γραφή Braille χρησιμοποιεί συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες.

Η γραφή Braille είναι το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών και διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος καθώς από το 1946 λειτουργεί το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille το οποίο με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του παράγει στη γραφή Braille βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Παιδικά, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Βυζαντινής μουσικής, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικοί Κώδικες και άλλα.

Παράλληλα εκδίδει και 4 Περιοδικά στη γραφή τυφλών Braille, τα οποία διανέμονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε Έλληνες ομογενείς σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει Μοναδική Ιστορική Βιβλιοθήκη BRAILLE στον Ελλαδικό χώρο με 3.500 τίτλους. Περιλαμβάνει Συγγράμματα Αρχαίων Συγγραφέων, Επιστημονικά, Λογοτεχνικά, Μουσικά καθώς και τα προσωπικά βιβλία Braille του διακεκριμένου τυφλού πιανίστα Γ. Θέμελη και του διακεκριμένου τυφλού δασκάλου Βυζαντινής Μουσικής Δ. Χρυσαφίδη. Ας θυμηθούμε ότι το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille κατά τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα.

Βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά το Ν.4488/2017, η Ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ.: 91354 του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΌΛΑ τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος αναλαμβάνει την δημιουργία τιμοκαταλόγων στην γραφή Braille, την εκμάθηση της γραφής σε τυφλούς και βλέποντες ενδιαφερόμενους, την μετατροπή της ονομασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και πινακίδες και κατόψεις στην γραφή Braille.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη γραφή Braille ζωντανή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στη γνώση αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες και ευκαιρίες των ατόμων με αναπηρία όρασης μιας και η γραφή Braille σχετίζεται με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Πηγή: Φάρος Τυφλών της Ελλάδος