Πανσέληνος Αυγούστου: Γιατί είναι η πιο ιδιαίτερη του έτους

σελήνη

Πολύς κόσμος θα κάνει τη βόλτα του σήμερα το βράδυ κοιτώντας τον ουρανό Η Πανσέληνος του Αυγούστου, αυτή που θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στον ουρανό σήμερα το βράδυ είναι η πιο… φημισμένη του έτους. Η σελήνη μοιάζει να είναι να πολύ κοντά στη γη, ενώ το φως της λούζει τη γη και κάνει […]

Πολύς κόσμος θα κάνει τη βόλτα του σήμερα το βράδυ κοιτώντας τον ουρανό

Η Πανσέληνος του Αυγούστου, αυτή που θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στον ουρανό σήμερα το βράδυ είναι η πιο… φημισμένη του έτους. Η σελήνη μοιάζει να είναι να πολύ κοντά στη γη, ενώ το φως της λούζει τη γη και κάνει τους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους και να την απολαύσουν. Τι το ιδιαίτερο έχει όμως το σημερινό φεγγάρι.

«Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη» λέει μιλώντας σε παλιότερο άρθρο στην εφημερίδα «Βήμα» ο κ. Γ. Σειραδάκης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξηγεί: «Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη ­ κάτι που εμείς το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στον Εύριπο στη Χαλκίδα, όπου κάθε έξι ώρες αλλάζει η ροή των υδάτων. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας. Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι όταν έχουμε πανσέληνο, το φως του φεγγαριού, ειδικά για τους ρομαντικούς, κάνει πιο όμορφες τις νύχτες και επομένως επιδρά εποικοδομητικά στη διάθεσή μας. Αλλά οι μοναδικές επιδράσεις του φυσικού δορυφόρου μας στον πλανήτη μας, αν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά, δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο από τις παλίρροιες και φυσικά με το ότι οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές όταν έχουμε πανσέληνο».

Η φημισμένη όμως ­ και όχι άδικα ­ πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.

«Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του» συνεχίζει ο κ. Σειραδάκης και εξηγεί: «Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Η φύση δηλαδή μάς απατάει για το χρώμα της Σελήνης.

Ενας άλλος λόγος που η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι τόσο φημισμένη είναι επειδή αυτή την εποχή τη βλέπουμε σχετικά χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα ­ και φυσικά επειδή το καλοκαίρι ο ουρανός είναι συνήθως ανέφελος ­ και επομένως είναι πιο εύκολα παρατηρήσιμη. Μπορούμε να τη βλέπουμε είτε περπατώντας είτε από τα παράθυρα του σπιτιού μας ξαπλωμένοι είτε καθισμένοι στον καναπέ μας».