Ψυχολόγοι βοηθούν παιδιά και γονείς στη γραμμή 116111

εξαφάνιση μητέρα Χαμόγελο του Παιδιού Θεσσαλονίκη 10χρονη Αττική Μαρκέλλα Σπάτα

Σχετικά με το σχολικό άγχος

Σχετικά με το σχολικό άγχος

Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει  το σχολικό άγχος σε ένα παιδί. Ιδιαίτερα συνηθισμένα είναι τα φαινόμενα άρνησης των παιδιών να πάνε στο σχολείο, η δυσκολία τους στον ύπνο, ο εφιάλτες και το τραύλισμα. Μάλιστα, κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η σχολική χρονιά αλλά και κατά την περίοδο των εξετάσεων του Ιουνίου τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Γραμμή υποστήριξης παιδιών από το Χαμόγελο του Παιδιού

Καθημερινά εκατοντάδες γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλην Ελλάδα καλούν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή υποστήριξης Παιδιών 116111, προκειμένου να ζητήσουν από τους ψυχολόγους του Χαμόγελου του Παιδιού συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν το σχολικό άγχος.

Η ψυχολόγος, Νίκη Μοσχοβάκη μίλησε για το θέμα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FΜ”.
«Η περίοδος του Σεπτεμβρίου και αυτή των εξετάσεων είναι οι δύο περίοδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και τις περισσότερες κλήσεις για το σχολικό άγχος στην τηλεφωνική γραμμή 116111».

«Αρχικά πρέπει να δώσουμε στο παιδί χώρο, χρόνο και ασφάλεια να μας μιλήσει και να μας πει τι είναι αυτό που το αγχώνει. Εάν είναι μεμονωμένο γεγονός, όπως για παράδειγμα ένα τεστ που θα κληθεί να γράψει, μπορούμε να το καταλάβουμε και είναι απόλυτα λογικό να έχει άγχος. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος έχει διάρκεια κατά τη σχολική χρονιά; Τότε θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί το παιδί να φοβάται να εκτεθεί μπροστά στους συμμαθητές του. Μπορεί να φοβάται για τη στάση τη δικιά μας απέναντι στις επιδόσεις του στο σχολείο. Μπορεί να είναι ζητήματα προσαρμογής στο σχολείο με τους νέους του συμμαθητές ή bullying. Θα πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που το ενοχλεί», ανέφερε η ειδικός.