Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άλφρεντ Νόμπελ

Νόμπελ

Ποιος ήταν ο Σουηδός, στο όνομα το οποίου απονέμονται τα σημαντικότερα βραβεία της χρονιάς

Ποιος ήταν ο Σουηδός, στο όνομα το οποίου απονέμονται τα σημαντικότερα βραβεία της χρονιάς

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Οκτωβρίου του 1833, όταν, στην Σουηδία, γεννιόταν ένας άνθρωπος ο οποίος σημάδεψε για πάντα την παγκόσμια πραγματικότητα.

Ο Άλφρεντ Μπέρχαρντ Νόμπελ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, σε όλη την διάρκεια της ζωής του πλούτιζε από… θάνατο, φροντίζοντας, προς το τέλος της ζωής του, αρκετά για την υστεροφημία του.

Ο Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, γιος του επίσης μηχανικού και βιομηχάνου Εμμανουήλ Νόμπελ, που εφηύρε την υποβρύχια νάρκη, σε μία οικογενειακή… παράδοση, παρήγαγε κυρίως εκρηκτικές ύλες και πολεμοφόδια!

Η μεγάλη εφεύρεση του, ωστόσο, αυτή που του απέφερε τεράστια κέρδη, ήταν η νεοδυναμίτιδα, ή ζελατοδυναμίτιδα, και η πολεμική άκαπνη πυρίτιδα, γνωστή και ως «βαλλιστίτιδα», με τις εφευρέσεις του να κάνουν θραύση στα πεδία των μαχών.

Παράλληλα, οι εφευρέσεις του Νόμπελ χρησιμοποιήθηκαν και… ειρηνικά, καθώς ανατίναζαν ελεγχόμενα ορυχεία αλλά και κτήρια με σκοπό να πραγματοποιηθούν οικοδομικές δραστηριότητες.

Ένα από τα θύματα των εφευρέσεων του Άλφρεντ Νόμπελ, ωστόσο, ήταν και ο αδερφός του, ο Αιμίλιος Νόμπελ.

Ήταν το 1864, όταν το εργοστάσιο της οικογενείας εξερράγη, με τον Αιμίλιο αλλά και άλλους εργάτες να βρίσκουν τραγικό θάνατο και να βυθίζουν την οικογένεια στην θλίψη.

Όλο αυτό ήταν μία συνέπεια των πράξεων του Άλφρεντ, ο οποίος δεν είχε ακόμη τελειοποιήσει τις εκρηκτικές του ύλες…

Ωστόσο ο διάσημος χημικός κατάφερε στο μέλλον να γίνει πάμπλουτος, καθώς δημιούργησε μια περιουσία που ξεπερνούσε τα 31 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, ποσό μυθικό για την εποχή, σπέρνοντας, κυριολεκτικά, τον… θάνατο.

Στην συνέχεια, όμως, ο Άλφρεντ Νόμπελ φρόντισε αρκετά για την υστεροφημία του, καθώς ένα μεγάλο τμήμα αυτής της περιουσίας διέθεσε για φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα, ενώ με το υπόλοιπο καθιέρωσε τα ομώνυμα βραβεία Νόμπελ. 

Ο ίδιος ήταν ένας άνθρωπος μονήρης και εσωστρεφής, ασχολούμενος στο τέλος της ζωής του με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. ..