Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν αποκτούν παιδιά για οικονομικούς λόγους

Μεγάλο πρόβλημα η υπογεννητικότητα

Μεγάλο πρόβλημα η υπογεννητικότητα

Τα τραγικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων αναδεικνύεται ως το κυριότερο εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών για τα ζευγάρια στην Ελλάδα.

Το 52,9% των Ελλήνων δηλώνει ότι το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η περίοδος της κύησης αλλά και συνολικά μετέτειπα η ανατροφή ενός τέκνου, αποτελεί το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση παιδιού.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, που διενεργήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019, για τα αίτια της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα από το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis και την υποστήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας EUROLIFE ERB.

Το δείγμα της μελέτης αποτελούσαν 121 ενήλικες, 25-35 ετών, από τη βάση δεδομένων της HOPEgenesis, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσουν παιδί. Οι συμμετέχοντες κατοικούσαν σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές με σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, δηλαδή μηδενικές γεννήσεις.

Το 52,9% δήλωσε ότι το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η περίοδος της κύησης αλλά και συνολικά μετέτειπα η ανατροφή ενός τέκνου, αποτελεί το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση παιδιού.

Αντίθετα το 89,74% δήλωσαν ότι θα αποκτούσαν άμεσα παιδί αν είχαν οικονομικό κίνητρο, όπως επιδόματα και επαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση από 1/1/2020 επιδοτεί κάθε νέα γέννηση με το ποσό των 2.000 ευρώ, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Η μελέτη πάντως του Πανεπιστημίου Πειραιά διαπιστώνει επίσης ότι 6 στους 10 θέλουν να αποκτήσουν παιδί εντός της προσεχούς διετίας. Μάλιστα το 80% των ζευγαριών δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει έως 3 παιδιά. Αλλά, δεδομένου ότι το δείγμα της έρευνας προερχόταν από ακριτικές περιοχές, η ανασφάλεια που βιώνουν οι γυναίκες στην περίπτωση κύησης αποτελεί εμπόδιο, αφού ο αγροτικός γιατρός δεν επαρκεί για την ιατρική φροντίδα της εγκύου.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις ανάλογα με τα προβλήματα που συντείνουν στην υπογεννητικότητα που αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έχει ήδη θέσει υπό την αιγίδα του τις δράσεις της HOPEgenesis, που έχει “υιοθετήσει” ακριτικές περιοχές της Ελλάδας καλύπτοντας πλήρως τα έξοδα κύησης και τοκετού των γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, βάζοντας το λιθαράκι της στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.