Σημαντικά μεγαλύτερα τα έσοδα για το Δημόσιο

Πάνω από τις προβλέψεις

Υπέρβαση κατά 287 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο σημείωσαν τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού πιστοποιώντας τις θετικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στο δημοσιονομικό μέτωπο. Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε για την επίτευξή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στα μέσα του Οκτωβρίου θα μπορεί να εκτιμηθεί εάν θα υπάρξει φέτος δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα προσδιοριστεί με ακρίβεια αριθμών προς το τέλος του έτους. Προς το παρόν, προκύπτει ένα μαξιλάρι ύψους 248 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση των δαπανών των υπουργείων συγκριτικά με τους αυξημένους στόχους που είχαν τεθεί. Το μαξιλάρι αυτό ενδέχεται να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι καθυστερήσεις ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία (είχαν προυπολογισθεί 150 ευρώ ώς συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση των δόσεων) καθώς και μειωμένες δαπάνες που προκύπτουν απο μισθολογικές διαφορές. Ωστόσο ο τελικός λογαριασμός που αφορά στον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει στο τέλος του έτους αφού συνυπολογισθούν τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, μέτωπο στο οποίο υπάρχει αβεβαιότητα.

Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν οτι στόχος είναι ο νέος προυπολογισμός του 2020 να κινείται σε ρεαλιστική βάση προκειμένου να αποφευχθούν τα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος. Οπως σημείωσαν το 2016, το 2017 και το 2018 σημειώθηκε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική πέραν αυτής που προέβλεπαν τα μνημόνια ύψους 11,4 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019 προκύπτουν τα ακόλουθα:

-Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο ποσό των 2,903 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 272 εκατ. ευρώ.

-Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προυπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) ανήλθε στο ποσό των 1,591 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,976 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019 και ελλείμματος 2,677 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις