Σήμερα τα εγκαίνια της αναπλασμένης πλατείας Στ. Καραμανλή

Στις 20:30

Τα εγκαίνια της αναπλασμένης πλατείας Σταμάτη Καραμανλή (Χαριλάου), θα πραγματοποιηθούν σλημερα, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, στις 20.30, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα καθαριότητας, Λάζαρου Ζαχαριάδη.

Η ανάπλαση της πλατείας στην 5η Δημοτική Κοινότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτροφωτισμός της οδού Αλ. Παπαναστασίου και της πλατείας Σταμάτη Καραμανλή και βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών της».

Μεταξύ των βασικών στόχων του έργου ξεχωρίζουν η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού με την εγκατάσταση νέων ιστών με φωτιστικά Led μεγάλης απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και η αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της πλατείας, μέσω ειδικής φυτοτεχνικής μελέτης για τη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών.

Αναλυτικά, οι επιμέρους στόχοι που επιτυγχάνονται με την ολοκλήρωση του έργου είναι:

Η δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης: Κατά την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού εφαρμόστηκαν προηγμένες μέθοδοι σκιασμού, με παράλληλη επιλογή υλικών επίστρωσης εδάφους, ορθή χρήση βλάστησης και τοποθέτηση σιντριβανιού
Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση: Η επιφάνεια της πλατείας και των γύρω πεζοδρομίων μεγάλωσε, ενώ υλοποιήθηκαν παράλληλες εργασίες, όπως οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης, αντικατάσταση των επιστρώσεων οδοστρώματος και πεζοδρομίων, περιορισμός έκτασης της πιάτσας των ταξί και δενδροφύτευση
Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας για όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: Τα περιμετρικά πεζοδρόμια καθώς και οι είσοδοι προς την πλατεία διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για την Αυτόνομη Διακίνηση και Διαβίωση ΑμεΑ του προγράμματος «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ
Ο αειφορικός χαρακτήρας των επεμβάσεων: Η επιλογή των δομικών υλικών και του αστικού εξοπλισμού έγινε με κριτήριο τις κατά το δυνατόν μειούμενες ανάγκες συντήρησης, μέσα από μία οικολογική προσέγγιση

Δείτε επίσης:   Εγκαίνια έκθεσης έργων στο Μουσείο Προσφύγων από ανέργους

Τέλος, μέσω του έργου ανανεώθηκε πλήρως ο οδικός φωτισμός της Αλ. Παπαναστασίου, σε όλο το μήκος, από τη Νέα Ελβετία έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Στρατού, ανακατασκευάστηκε η διαχωριστική νησίδα του οδικού άξονα με παρτέρια και ζαρντινιέρες για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης που ήταν καθημερινό πρόβλημα για την ομαλή κυκλοφορία της περιοχής και ανακατασκευάστηκαν οι ράμπες ΑμεΑ σε όλες τις διαβάσεις πεζών.

Σχετικές δημοσιεύσεις