Συναγερμός στη Βενετία για νέα πλημμύρα

Κινδυνεύει η πόλη της Ιταλίας

Για νέο χτύπημα της κακοκαιρίας προετοιμάζεται η Βενετία, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς έχει εκδοθεί προειδοποίηση για κίνδυνο νέας πλημμύρας στην πόλη. Σε συνθήκες συναγερμού βρίσκονται επίσης η Φλωρεντία και η Πίζα

Οι αρχές της Βενετίας έχουν κλείσει την πλατεία του Αγίου Μάρκου, καθώς η προειδοποίηση για πλημμύρα  κάνει λόγο για άνοδο των νερών 160 εκατοστά – χαμηλότερα από το ύψος που έφτασε την Τρίτη (187 εκ.) – αλλά επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη. 

«Μέγιστη προσοχή για τη σημερινή παλίρροια», τουίταρε ο δήμαρχος της πόλης, Luigi Brugnaro, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από το νερό της θάλασσας έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Βενετία, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο έλεος της κακοκαιρίας.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου σχεδόν βυθίστηκε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έφθασε περίπου τα 187 εκατοστά.

Παράλληλα, ο προθάλαμος της βασιλικής του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε την Τετάρτη, με τον υπεύθυνο του κτιρίου Πιερπάολο Καμποστρίνι να σχολιάζει ότι μια τέτοια πλημμύρα, όπως η χθεσινή, έχει συμβεί πέντε φορές στην ιστορία του ναού, που ανεγέρθη το 828 και ξαναχτίστηκε το 1063 έπειτα από μια πυρκαγιά. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο δε είναι ότι από τις πέντε αυτές φορές, οι τρεις έχουν καταγραφεί τα 20 τελευταία χρόνια, μία εξ αυτών το 2018.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις