Τα ιαματικά λουτρά που έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας

paralia kassandra loutra agias paraskeyis halkidiki xalkidiki agias paraskeuis

Δεν έχουν ούτε τα μισά

Στην Ελλάδα υπάρχουν 35 υδροθεραπευτήρια- ιαματικά λουτρά και από αυτά μόνο 12 έχουν πάρει ειδικό σήμα λειτουργίας  από την ΕΥΠΑΤΕ μέχρι σήμερα. Και  αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που τα λειτουργούν δεν έχουν φροντίσει, στον ενάμισι χρόνο που μεσολάβησε από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 2704/2018 (ΦΕΚ 603/Β/22-2-2018), να κάνουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Γεγονός είναι, ότι από πλευράς των επιχειρήσεων- κάποιων δημοτικών, κάποιων άλλων ιδιωτικών – έχει επιδειχθεί μεγάλη ολιγωρία παρότι με την παραπάνω Υ.Α. καλύπτονται τα κενά που άφηνε ο νόμος 3498/2006 και απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες εξασφάλισης του ειδικού σήματος λειτουργίας των παλιών υδροθεραπευτηρίων που πλέον μετασχηματίζονται σε μονάδες ιατρικής θεραπείας ή κέντρα ιατρικού τουρισμού – θερμαλισμού.

«Για μία δεκαετία και πλέον, οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονταν πρακτικά στον αέρα λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε το θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προσελκυσθούν επενδυτικά κεφάλαια και πολλά από τα υφιστάμενα ιαματικά λουτρά, όπως συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε, να βρίσκονται από οικονομικής άποψης μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», αναγνώρισε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Μάρκος Δανάς.

Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια όταν έγινε γνωστό από ΜΜΕ, ότι κινδύνευσαν με λουκέτο τα γνωστά Λουτρά Πόζαρ, στο Λουτράκι Αριδαίας, ένα από τα πιο δημοφιλή υδροθεραπευτήρια της Βόρειας Ελλάδας και επίσης ένα από τα 11, πανελλαδικά, που λειτουργούν στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Όπως πληροφορείται το GrTimes.gr , από το Φεβρουάριο του 2018 το υπουργείο Τουρισμού και ο Σύνδεσμος, ενημέρωναν ξανά και ξανά δημοτικές αρχές και επιχειρήσεις, ότι θα έπρεπε να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές για να πάρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

«Τα κέντρα ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού, πρέπει να πληρούν τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, δεν μπορεί να συνεχίζουν να λειτουργούν σε ένα καθεστώς που δεν πληροί βασικές και εύλογες απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών», είπε ο κ. Δανάς προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση και για να παύσουν να λειτουργούν ιαματικά λουτρά σε ένα νομικό περιβάλλον με πολλά κενά, εισήχθησαν θετικές  ρυθμίσεις που αφορούν την αναγνώριση του φυσικού πόρου, τη χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας και τη διανομή του φυσικού πόρου.

Η εξασφάλιση του ειδικού σήματος λειτουργίας, δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τους Δήμους και τις  επιχειρήσεις που λειτουργούν τέτοια κέντρα, καθώς έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις διευκολυντικές. Για παράδειγμα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσιάζεται ως πρόβλημα μέγα, δεν είναι αφού για την έκδοση του ειδικού σήματος λειτουργίας, απαιτείται μόνο η κατάθεσή της ενώ προβλέπεται διάστημα πενταετίας για την έγκρισή της.

Πέραν της ΜΠΕ, υποστήριξε ο κ. Δανάς, εύκολα εξασφαλίζεται και το Πιστοποιητικό Ακτινοπροστασίας, ενώ μπορεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες να γίνει και η τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων. Επιπλέον, με τρόπο ικανοποιητικό έχει πλέον ρυθμιστεί και το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης των μονάδων ιατρικής θεραπείας σε περιοχές με ιαματικό δυναμικό.

Όσο ταχύτερα Δήμοι και ιδιώτες επιχειρηματίες αντιληφθούν ότι είναι προς όφελός τους η προσαρμογή στις απαιτήσεις του νόμου , τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα περάσει ο Ιαματικός Τουρισμός στην επόμενη ημέρα, μίας καλά οργανωμένης οικονομικής δραστηριότητας με ευρωπαϊκά στάνταρτς.

Ως σήμερα ειδικό σήμα λειτουργίας έχουν λάβει: Πέντε επιχειρήσεις στην Αιδηψό, μία στο νομό Ηλείας (Grecotel), η Δημοτική Επιχείρηση στο Λουτράκι Κορινθίας, τα κέντρα Θαλασσοθεραπείας σε Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, στη Λέσβο τα Θέρμα κόλπου Γέρας, στη Φθιώτιδα το Άμπλας Ίαμα και το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στην Καβάλα.

Στη βόρειο Ελλάδα και δη στη Μακεδονία ιαματικά λουτρά υπάρχουν στο Λουτράκι του νομού Πέλλας ( Πόζαρ), αλλά και στο Λαγκαδά, στο Σιδηρόκαστρο και στο Άγκιστρο που λειτουργούν και χειμώνα, στην Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής όπου το κέντρο λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Βεβαίως υπάρχει και το πηλοθεραπευτήριο στην Πικρολίμνη Κιλκίς, όπως και τα Λουτρά στη Νέα Απολλωνία.

Πηγή: www.grtimes.gr