Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν και πάλι με την πρώτη βιοκαντίνα σε δημοτικό σχολείο!

Οι μαθητές θα τρώνε τοπικά και βιολογικά προϊόντα

Οι μαθητές θα τρώνε τοπικά και βιολογικά προϊόντα

Γι’ ακόμη μία φορά τα Τρίκαλα είναι πολύ μπροστά. Το 6ο Δημοτικό Σχολείο στη θεσσαλική πόλη, γίνεται το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα το οποίο αποκτά βιοκαντίνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από την καντίνα του σχολείου τους τοπικά προϊόντα και βιολογικά, όπως γαλακτομικά, μπάρες, φρούτα.

Το πρόγραμμα ξεκινά από αυτό το σχολείο λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισημαίνει ότι στόχος είναι να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα και να επεκταθεί σε περισσότερα σχολεία, προκειμένου να δοθεί βάρος στην υγιεινή διατροφή.

Επίσης στόχος είναι να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και ήδη μπισκότα που παράγονται στην περιοχή έχουν δηλώσει ότι θα πωλούν και μπισκότα ολικής άλεσης για παιδιά.

Το πρόγραμμα υλοποιείται το πρόγραμμα BioCanteens, το οποίο είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την χρήση βιολογικών προϊόντων.

Στελέχη του Δήμου επισκέφθηκαν πόλεις του εξωτερικού, όπου ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα τη γαλλική πόλη Mouans – Sartoux. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει πάει ένα βήμα πιο κάτω την βιολογική διατροφή καθώς λειτουργεί κουζίνα στο σχολείο που μαγειρεύουν οι ίδιοι οι γονείς προκειμένου να είναι σίγουροι για την διατροφή των παιδιών τους.

Στα Τρίκαλα ύστερα από διαγωνισμό, το κυλικείο προμηθεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες μόνο με προϊόντα που είναι καθορισμένα από την αρμόδια νομοθεσία και προέρχονται από τοπικές επιχειρήσεις και βιολογικά.

Στο πρόγραμμα, που είναι τμήμα της δράσης URBACT, εκτός από τα Τρίκαλα, μετέχουν οι πόλεις Mouans – Sartoyx (Γαλλία), Pays des Condruses (Βέλγιο), Rosignano – Marittimo (Ιταλία), Torres Vedras (Πορτογαλία), Troyan (Βουλγαρία), Vaslui (Ρουμανία).

Διαβάστε επίσης  Τρίκαλα: Ενταση στη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου - «Αφησαν τα παιδιά μας να καούν και κορνάρουν»

Στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το παράδειγμα της μικρής πόλης της γαλλικής Ριβιέρας. Από το 1998, η πόλη του Mouans-Sartoux, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους, έχει συνδέσει τη διατροφή με την υγεία και το περιβάλλον. Για να ξεπεράσει την έλλειψη παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, ο δήμος της γαλλικής πόλης δημιούργησε ένα δημοτικό αγρόκτημα και δύο καλλιεργητές προσλήφθηκαν για να καλλιεργήσουν και να παράγουν βιολογικά λαχανικά για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται στα 3 σχολεία της πόλης (1.000 γεύματα/ημέρα).

Τα αποτελέσματα «καλής πρακτικής» αυτής της πρωτοβουλίας αφορούν στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών, στην παραγωγή 100% βιολογικών γευμάτων, με μια προοδευτική αύξηση της προέλευσης των πρώτων υλών βιολογικής προέλευσης και στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων στα σχολεία με την εισαγωγή αντίστοιχης διατροφής στις σχολικές μονάδες, η οποία ενισχύεται από την παροχή γευμάτων μαγειρεμένων από εποχιακά, φρέσκα, βιολογικά και ακατέργαστα προϊόντα.

Επίσης, ενισχύει την απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ υφίσταται και μια δραματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων με μια σειρά απλών λύσεων.

Η εξοικονόμηση πόρων κατέστησε δυνατή την προσφορά 100% προϊόντων βιολογικής προέλευσης, που σερβίρονται στα κυλικεία με σταθερό κόστος. Οι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ενισχύουν τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κριτηρίων που εστιάζουν στην ποιότητα των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος.

Πηγή: protothema.gr