Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές

Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Εκδήλωση με θέμα: «Άγος απλήρωτον, η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών», διοργανώνουν οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου, Τούμπας, Χαριλάου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

«73 χρόνια από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η Γερμανία ηττήθηκε, διαιρέθηκε, επανενώθηκε και ηγεμονεύει στην ΕΕ, το ιστορικό της χρέος ως “καθολικού διαδόχου του Γ’ Ράιχ” απέναντι στη χώρα μας παραμένει “άγος απλήρωτον”.

Τον Ιούλιο του 2016 η πλειοψηφία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών κατέθεσε το πόρισμά της, ένα τεκμηριωμένο από νομική, ιστορική και πολιτική άποψη «οδικό χάρτη», ώστε να διεκδικήσει η χώρα μας την απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης (επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών και ατομικές αποζημιώσεις). Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το πόρισμα αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μέχρι το τέλος του χρόνου για συζήτηση και έγκριση.

Δείτε επίσης:   Σύνοδος Προέδρων των τμημάτων μαθηματικών ελληνικών πανεπιστημίων σήμερα στο ΑΠΘ

Όσο οι πληγές του Β’ Π.Π. παραμένουν ανοικτές και χωρίς επανόρθωση, όσο η Γερμανία αρνείται τις ευθύνες της και επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία και τη συλλογική μνήμη, το φάντασμα του νεκραναστημένου ναζισμού θα εξακολουθήσει να πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται».

Related posts