Θεσσαλονίκη: Εκθεση για τα 40 χρόνια από το φονικό σεισμό

σεισμός Θεσσαλονίκη

Θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου Σαράντα χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (Ιούνιος 1978), οι μνήμες της περιόδου εκείνης από επιστημονική και κοινωνική σκοπιά αναβιώνουν, μαζί με τα πρώτα βήματα που έγιναν για την θωράκιση της κοινωνίας και την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το […]

Θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου

Σαράντα χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (Ιούνιος 1978), οι μνήμες της περιόδου εκείνης από επιστημονική και κοινωνική σκοπιά αναβιώνουν, μαζί με τα πρώτα βήματα που έγιναν για την θωράκιση της κοινωνίας και την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την 20η Ιουνίου 1978 παρουσιάζονται σε μία έκθεση που διοργάνωσε το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΦΙΘ), υπό την αιγίδα της κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών, η οποία φιλοξενείται (μέχρι τις 30 Ιουνίου) στον πολιτιστικό χώρο της Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου, μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Ελένης Ζωγράφου (στο μέσο περίπου των ανατολικών τειχών της πόλης).

“Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε σταθμό για την επιστήμη της σεισμολογίας, για την πολιτεία και την κοινωνία, καθώς ήταν ο πρώτος που σημειώθηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο – μέχρι τότε είχαμε τις περιπτώσεις σε μικρές επαρχιακές πόλεις, όπου η αντιμετώπιση ήταν εντελώς διαφορετική – και οι συνέπειές του έδωσαν ώθηση για την ανάπτυξη επιστημονικών δομών, σεισμολογικών δικτύων, αντισεισμικών κανονισμών, δηλαδή στην καλύτερη οργάνωση αντιμετώπισης και πρόληψης. Κυρίως μέσα από την έκθεση θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες για το πως να συμβιώνουμε με τους σεισμούς και ένα ερέθισμα για να σκεφτούν, να μάθουν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα”, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΑΜΦΙΘ, Σπύρος Παυλίδης.

Στην έκθεση “40 χρόνια από το σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν”, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικό υλικό με τις αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες από καταστροφές και καταρρεύσεις κτιρίων του αστικού ιστού (π.χ. της οκταόροφης οικοδομής της Ιπποδρομίου), από τα προσωρινά καταλύματα που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν για αρκετό διάστημα τους πληγέντες εκτός πόλης, αρχειακό υλικό από τον τύπο με περιγραφές του πανικού και τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για την αντιμετώπιση, όπως το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ.Καραμανλή, με την συμμετοχή καθηγητών.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται επιστημονικές πληροφορίες και μελέτες γύρω από την εμφάνιση του ρήγματος Βόλβης – Λαγκαδά, με χάρτες της εποχής εκείνης, όπως και ένας σεισμογράφος (πρώτης γενιάς), από αυτούς που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1981, που κατέγραφαν τους σεισμούς με ακίδα πάνω σε “καπνιστό” χαρτί. Η εξέλιξη των σεισμογράφων σε Β’ γενιάς (μηχανική καταγραφή σε τύμπανα με μελάνι) και Γ’ γενιάς (πλήρως ψηφιοποιημένοι, με χρήση του διαδικτύου και δυνατότητα μετάδοσης) που χρησιμοποιούνται σήμερα, παρουσιάζονται μέσα από φωτογραφίες. Στην έκθεση γίνεται και βιντεοπροβολή με εικόνες και κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής, αφίσες και βίντεο από αρχεία.

Διαβάστε επίσης  Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία (ΧΑΡΤΗΣ)

“Λέμε ότι το γεγονός αποτέλεσε σταθμό, γιατί στάθηκε αφορμή να συσταθούν υπηρεσίες και επιστημονικά δίκτυα και να δοθεί ώθηση για την σύσταση αντισεισμικού κανονισμού που ολοκληρώθηκε το 1985. Πριν από αυτόν δεν είχαμε καν σεισμογράφο και τα σεισμογράμματα που πήραμε για τον σεισμό του 1978 προέρχονταν από την Αθήνα, την πόλη των Σκοπίων και από ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε ο κ. Παυλίδης. Έτσι ακολούθησε η δημιουργία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ), δημιουργήθηκε ο πρώτος σεισμολογικός σταθμός στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και αναπτύχθηκε το πρώτο τοπικό δίκτυο για την βόρεια Ελλάδα με έξι περιφερειακούς σεισμολογικούς σταθμούς στον Σοχό, Κιλκίς, Ουρανούπολη, Παλιούρι, Λιτόχωρο, Γουμένισσα και Σέρρες, υπό την εποπτεία του ΑΠΘ. Σήμερα οι σταθμοί αυτοί είναι 49. Εξάλλου, μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης συστάθηκε το ΙΤΣΑΚ, και εξίσου μετά τον σεισμό της Αθήνας, ο ΟΑΣΠ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις καθημερινές από τις 9.00 έως τις 14.30 και στον χώρο υπάρχει ξενάγηση από ειδικούς επιστήμονες, ενώ προγραμματίζονται σχετικές ομιλίες. Είναι επίσης ανοιχτή σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 4 Μαϊου, στις 19.00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ