Το ΑΠΘ τιμά τον επινοητή του «memristor»

ΑΠΘ

Τον καθηγητή Leon O. Chua Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Leon O. Chua. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία […]

Τον καθηγητή Leon O. Chua

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Leon O. Chua. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η προσφορά του τιμώμενου στην επιστήμη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ ο ίδιος αποτελεί μία προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και κύρος.

Ο Leon O. Chua είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της επινόησης του memristor (1971), του κυκλώματος Chua (1983), των κυψελωτών νευρωνικών δικτύων (1988), καθώς και της μελέτης πληθώρας μη γραμμικών φαινομένων σε κυκλώματα. Αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας» της θεωρίας των μη γραμμικών κυκλωμάτων, καθώς το κύκλωμα Chua ήταν το πρώτο και είναι το απλούστερο κατασκευασμένο κύκλωμα που παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 11:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο 2), ο κ. Leon O. Chua θα δώσει διάλεξη για το κοινό με θέμα «Five Non-Volatile Memristor Enigma Solved». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη-Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός

από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Χαρίτωνα-Σαρλ Χιντήρογλου

Έπαινος του τιμώμενου

από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Νικολαΐδη Σπυρίδωνα

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Χαρίτωνα-Σαρλ Χιντήρογλου

Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία

από τον τιμώμενο Καθηγητή Leon O. Chua με θέμα:

«Memristor: Remembrance of Things Past»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμώμενου

Ο Καθηγητής Leon O. Chua έλαβε το πτυχίο Bachelor of Science, Electrical Engineer (BSEE) από το Mapúa Insitute of Technology (Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Mapúa, Μανίλα, Φιλιππίνες) το 1959, και το πτυχίο Master of Science in Electrical Engineering (MSEE) από το Massachusetts Institute of Technology-MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ) το 1961. Απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το University of Illinois Urbana-Champaign (Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ΗΠΑ) το 1964. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Nonlinear Network Analysis-The Parametric Approach».

Διαβάστε επίσης  Ερχεται το TechSaloniki2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Υπηρέτησε ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Purdue University (Πανεπιστήμιο Περντιού, ΗΠΑ), κατά τα έτη 1964-1971. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο University California-Berkley (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ΗΠΑ) το 1971, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Ο Leon O. Chua είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της επινόησης του memristor (1971), του κυκλώματος Chua (1983), καθώς και της μελέτης πληθώρας μη γραμμικών φαινομένων σε κυκλώματα. Αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας» της θεωρίας των μη γραμμικών κυκλωμάτων, καθώς το κύκλωμα Chua ήταν το πρώτο κατασκευασμένο και είναι το απλούστερο κύκλωμα που παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά. Στη συνεισφορά του στη θεωρία των μη γραμμικών κυκλωμάτων συγκαταλέγεται και η επινόηση (μαζί με τον Yang Lim, το 1988) των κυψελωτών νευρωνικών δικτύων (Cellular Neural Networks) με πολλές εφαρμογές, ιδιαίτερα στην επεξεργασία εικόνας. Είναι αυτός που πρότεινε την αντίστοιχη θεωρία και υπέθεσε την ύπαρξη του memristor ως του τέταρτου ηλεκτρικού στοιχείου που συνδέει τη μαγνητική ροή με το φορτίο. Το όνομα του στοιχείου αυτού οφείλεται στον κ. Chua. Τριάντα εφτά χρόνια μετά τη μνημειώδη δημοσίευση του άρθρου «Memristor – The missing circuit element», το 1971, το memristor κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Hewlett Packard (2008), επαληθεύοντας τη θεώρηση του κ. Chua και ενεργοποιώντας μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα ως προς την αναζήτηση εφαρμογών του νέου στοιχείου, με έμφαση στα κυκλώματα μνήμης και στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Το νέο στοιχείο ενδέχεται να αντικαταστήσει το τρανζίστορ, ως βασικό στοιχείο για την υλοποίηση των παραπάνω εφαρμογών, λόγω των βελτιώσεων που θα επιφέρει στον απαιτούμενο χώρο, στην κατανάλωση ενέργειας και στην ταχύτητα.

Ως συγγραφέας ή συνσυγγραφέας έχει περίπου 630 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συνέδρια, ενώ το έργο του έχει λάβει πάνω από 34.000 ετεροαναφορές με h-index=85 (Scopus).

Η ερευνητική του συνεισφορά έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, μέσω πλήθους βραβείων και διακρίσεων, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από 16 αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα.