Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκει σπίτι στους πρωτοετείς φοιτητές!

Μέσω ειδικής πλατφόρμας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έθεσε και φέτος σε λειτουργία μια ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα, όπου αναρτώνται εκατοντάδες διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης ανά περιοχή στη Θεσσαλονίκη, ανά μέγεθος διαμερίσματος, ανά ύψος ενοικίου κ.ο.κ. Κάθε καταχώρηση έχει πληροφορίες για την οικεία και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδών, κα Δήμητρα Κούντη, ήδη παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα στην εν λόγω ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία τα προηγούμενα χρόνια στην περίοδο αιχμής, την επισκέπτονταν γύρω στους 3.000 το 24ωρο. Σε αυτήν την σελίδα δεν αναρτούν ακίνητα οι μεσίτες, παρά μόνον ιδιοκτήτες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΑΠΘ

Πρωτοετείς φοιτητές: Τι να προσέξουν όσοι ψάχνουν σπίτι

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά την προσοχή των ενοικιαστών (πρωτοετών φοιτητών και γονιών), παρέχοντας τις συμβουλές της, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση της φοιτητικής κατοικίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει:

1) Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λ.π.).

2) Το ύψος του ενοικίου, γνωρίζοντας ότι διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο). Καλό είναι να έχουμε κάνει ήδη, μία έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε, να νοικιάσουμε. Επίσης, ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την διαχειριστική συμπεριφορά για τον ιδιοκτήτη (π.χ δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.α). Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

3) Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει αναγράφεται η αύξηση του μισθώματος π.χ. κάθε έτος 10% εάν δεν γράφεται ισχύει το 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12 μήνες. π.χ. Τιμάριθμος 4Χ75%=3 Ευρώ.

4) Πάντα ερευνούμε την βιωσιμότητα της κατοικίας π.χ. εάν διαθέτει τον πρέποντα εξαερισμό, δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχοντα θερμοσίφωνα τα οποία δεν λειτουργούν κ.α. Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι. Επίσης, να μας εξασφαλίζει όρους υγιεινής (χωρίς τρωκτικά και κατσαρίδες) και ασφάλειας διαβίωσης.

5) Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα (ενοίκια) και δίδεται ως εγγύηση για την καλή τήρηση των όρων του συμβολαίου.

6) Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.

7) Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

8) Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.

9) Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας, θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη, παρέχεται η δυνατότητα του ενοικιαστή να αποχωρήσει από την μίσθωση, όταν το αποφασίσει, αφού βέβαια ενημερώσει τον ιδιοκτήτη, ένα μήνα νωρίτερα, αντίστροφα μπορεί και ο ιδιοκτήτης να ζητήσει την απόδοση της κατοικίας.

10) Μετά τη λήξη της μίσθωσης, ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε, εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.