Το Κέντρο που εκπαιδεύει και στηρίζει άτομα με αναπηρία όρασης!

Ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος της διοίκησης του ΚΕΑΤ, μας συστήνει το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών

Κύριος και πρωταρχικός του στόχος είναι η ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία όρασης καθώς και η πλήρη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο… Ο λόγος για το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), γνωστό στη Θεσσαλονίκη κυρίως ως Σχολή Τυφλών, η οποία από το 1947 έως και σήμερα παρέχει αδιαλείπτως προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος της διοίκησης του ΚΕΑΤ μιλάει στην κάμερα του Life-Events.gr για το Κέντρο και τη λειτουργία του, μας αποκαλύπτει τους στόχους του και ποια είναι η εκπαίδευση που παρέχεται καθώς και που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ιστορική αναδρομή του ΚΕΑΤ Βορείου Ελλάδος
Από το 1947 στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσε το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών «Ο ΗΛΙΟΣ» – Σχολή Τυφλών. Με πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού σωματείου «Οργάνωση Προστασίας Τυφλών», ξεκίνησε να παρέχει εκπαιδευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία όρασης. Από το 2011 (Ν3918/2011, άρθρο 44, παρ. 2, ΦΕΚ 31/02-03-2011) συγχωνεύθηκε με το ΚΕΑΤ και λειτουργεί ως Περιφερειακή Υπηρεσία / Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), λειτουργεί στην Αθήνα ως Κεντρική Υπηρεσία και στη Θεσσαλονίκη ως Περιφερειακή Διεύθυνση-Παράρτημα και καλύπτει τις ανάγκες των νέων και ενήλικων ατόμων με αναπηρία όρασης σε εθνικό επίπεδο.

Οι βασικοί σκοποί του
Βασικοί σκοποί του, όπως αυτοί αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου (www.keat.gr) είναι η εκπαίδευση και επιμόρφωση των τυφλών παιδιών σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, η ένταξή τους από την προνηπιακή ηλικία στην κοινωνία με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, με στόχο την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και της κοινωνικής αγωγής τους και η απόκτηση της ανεξαρτησίας τους.

Στο ΚΕΑΤ δίνεται η δυνατότητα εκπαίδευσης Ατόμων με αναπηρία όρασης σε διάφορα επίπεδα και με ποικιλία στόχων. Κατά βάση προσφέρεται εκπαίδευσή σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και φροντιστηριακή εκπαίδευση σε παιδιά σχολικής ηλικίας (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση και στήριξη των μαθητών. Προωθείται η πνευματική, ηθική, κοινωνική και πολιτιστική τους καλλιέργεια σε ένα περιβάλλον σεβασμού προς το άτομο. Με την αμοιβαία συνεργασία, την εξειδικευμένη εκπαίδευση και την πρόσβαση στις νέες Τεχνολογίες, τα παιδιά μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν στη ζωή τους.

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις