Το παραδοσιακό έθιμο του «κουρμπανιού» στο Καλαμπάκι Δράμας (ΦΩΤΟ)

kalabaki drama kourmpani

Και φέτος το έθιμο αναβιώνει το διήμερο 17-18 Ιανουαρίου, για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου

Και φέτος το έθιμο αναβιώνει το διήμερο 17-18 Ιανουαρίου, για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου

Από το 1922 και χωρίς διακοπή, οι κάτοικοι στο Καλαμπάκι Δράμας, τηρούν με ευλάβεια την παράδοση των προγόνων τους και πραγματοποιούν το έθιμο του  «κουρμπανιού».

Χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εθελοντών και των μελών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, των «κουρμπαντζήδων» το έθιμο αναβιώνει, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται σήμερα.

Μικροί και μεγάλοι, παλιοί και νέοι, όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν στο έθιμο δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Το ιστορικό του εθίμου

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους.

kalabaki drama kourmpani

Μια χρονιά που τα χιόνια ήταν πολλά, το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Έκτοτε το ελάφι δεν ξαναφάνηκε ίσως γιατί, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους επειδή δεν τήρησαν τους κανόνες της θυσίας. Από τότε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιούσαν ταύρο ή αγελάδα.

Διαβάστε επίσης  Νιώστε την άνοιξη με τις ανθισμένες κερασιές της Πιερίας
kalabaki drama kourmpani

Το κουρμπάνι στο Καλαμπάκι

Το έθιμο ήρθε αυτούσιο στο Καλαμπάκι από τους Κρυονερίτες πρόσφυγες και γινόταν κάθε χρόνο με ευθύνη των «κουρμπαντζήδων».  Με τα χρόνια το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοί του, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, διαφύλαξαν το κουρμπάνι θεωρώντας το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου το μεγαλύτερο γεγονός στην κοινωνική ζωή του χωριού. Το 1979 ιδρύεται από τους κατοίκους του Καλαμπακίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος και περνά στα χέρια του η ευθύνη της διάσωσης και διατήρησης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.

kalabaki drama kourmpani

Αρχικά συγκροτείται, με την επιμέλεια και συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή είναι εθελοντική και  ελεύθερη -όποιος έχει το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο… Υπάρχουν άνθρωποι που για τριάντα και πλέον χρόνια δίνουν τις μέρες αυτές τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το έθιμο.

kalabaki drama kourmpani
kalabaki drama kourmpani
kalabaki drama kourmpani

Με πληροφορίες από proinos-typos.gr

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)