Το στρουμφοχωριό υπάρχει και βρίσκεται στη Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ &; ΦΩΤΟ)

Επιμέλεια: Θένια Μυλωθρίδου

Ποιος δεν έχει απολαύσει τις ιστορίες τους, δεν έχει σιγοτραγουδήσει τα χαριτωμένα, κατά τ’ άλλα, τραγουδάκια τους, δεν έχει ταυτιστεί με τους ήρωές του! Τα Στρουμφάκια, για πολλούς από εμάς, αποτέλεσαν την πιο γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων.
Μία φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια συμπαθητικά πλάσματα τα οποία ζουν στο Στρουμφοχωριό, μέσα στο δάσος. Στη χώρα μας έγιναν ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά κατά τη δεκαετία του 1980, από την προβολή της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων.

Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν να επισκεφθείτε το χωριό τους και να τα δείτε όλα… μπλε Γνωρίζετε πως το στρουμφοχωριό υπάρχει, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2011, και μπορείτε να το επισκεφθείτε
Αναφερόμαστε στο Juzcar, ένα από τα μικρά χωριά που βρίσκονται στην όμορφη, γραφική Valle del Genal της Serrania de Ronda, στην ευρύτερη περιοχή της Μάλαγα στην Ισπανία.
Η εικόνα που θα αντικρύσετε είναι μοναδική… Ολα τα σπίτια βαμμένα μπλε. Από τις κατοικίες, μέχρι τα δημόσια κτίρια, το Δημαρχείο, η εκκλησία, καταστήματα, πλατείες κ.τ.λ.
Η ιστορία ξεκίνησε το 2011, όταν η εταιρεία παραγωγής της παγκοσμίου φήμης ταινίας «The Smurfs 3D» αναζητούσε στις λευκές πόλεις της Ανδαλουσίας, το μέρος που θα πραγματοποιούσε τα γυρίσματά της. Το Juzcar, που μέχρι τότε ήταν απλά ένα μικρό χωριό με 220 κατοίκους και αποτελούσε προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους φίλους του αγροτικού τουρισμού, ήταν το ιδανικό.
Η παραγωγή πρότεινε στους κατοίκους να βάψει όλο το χωριό μπλε και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, θα το επανάφερε στην αρχική του μορφή. Οι κάτοικοι αν και δύσπιστοι, τελικά δέχθηκαν και 20 ελαιοχρωματιστές έπιασαν αμέσως δουλειά.

Δείτε επίσης:   Αναβίωση εθίμων και εκδηλώσεις της Αποκριάς στο δήμο Θέρμης

Κανείς δεν πίστευε στη συνέχεια, πως η φήμη του θα εκτινασσόταν και θα ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας. Ετσι αποφάσισαν να διατηρήσουν το μπλε χρώμα στα κτίριά τους και να εκμεταλλευτούν τη μοναδικότητα αλλά και τη διασημότητα. Κάτι που τους αποζημίωσε και με το παραπάνω, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή, απολαμβάνουν το τοπίο, το φυσικό περιβάλλον του ποταμού Genal και περιπλανιούνται και φωτογραφίζονται στους παλιούς ακανόνιστους δρόμους του χωριού.
Ανάμεσα στα ιστορικά μνημεία της πόλης είναι η Εκκλησία, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, το Σπήλαιο των Μαύρων και τα ερείπια του παλιού εργοστασίου λευκοσιδήρου που βρίσκεται δίπλα στην κοίτη του ποταμού.
Το ευχάριστο για τους κατοίκους είναι πως πλέον ζουν με τον τουρισμό. Από τότε έχουν δημιουργηθεί οκτώ νέες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τρεις ξενώνες, καθώς και νέες δημόσιες υπηρεσίες και χώροι στάθμευσης. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν οι τυπικές τέχνες και οι χειροτεχνίες, όπως espadrilles (σανδάλια από άχυρο), κανάτες και δοχεία επίσης φτιαγμένα από άχυρο και άλλα αντικείμενα φελλού.

Το Juzcar αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα για το πώς μία περιοχή μπορεί να αναδειχθεί και να καταπολεμήσει την ανεργία.
* Το Juzcar βρίσκεται 115 χιλιόμετρα από τη Μάλαγα και 25 χιλιόμετρα από τη Ronda.

Πηγή πληροφοριών και φωτο: andalucia.com

Σχετικές δημοσιεύσεις