Β’ Συνέδριο των Απανταχού Γρεβενιωτών

Αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου Προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, των Γραμμάτων, του επιχειρείν, επιφανείς πολίτες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και από αρκετές χώρες της Ευρώπης, που τους ενώνει το “νήμα” της γενέθλιας γης, βρίσκονται από σήμερα στα Γρεβενά, στο Β’ Συνέδριο των Απανταχού Γρεβενιωτών, που διοργανώνει ο δήμος […]

Αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου

Προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, των Γραμμάτων, του επιχειρείν, επιφανείς πολίτες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και από αρκετές χώρες της Ευρώπης, που τους ενώνει το “νήμα” της γενέθλιας γης, βρίσκονται από σήμερα στα Γρεβενά, στο Β’ Συνέδριο των Απανταχού Γρεβενιωτών, που διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Σαράντα ένας επιστήμονες – εισηγητές, από τη Γρεβενιώτικη ομογένεια αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα μιλήσουν για την Οθωμανική περίοδο, την κουλτούρα, την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου, αλλά και για τη μοναδικότητα των πέτρινων γεφυριών, που αποτελούν μια σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής.

Θα υπάρξουν επίσης εκτενείς αναφορές για τον σπουδαίο γεωλογικό πλούτο της περιοχής, την δημιουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης και την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με την επωνυμία “Γεωπάρκο Τηθύος”, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες.

Θα παρουσιαστούν ακόμα τα παλαιοντολογικά ευρήματα, που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Μηλιά Γρεβενών με τους Μαστόδοντες και τα Μαμούθ, που χρονολογούνται πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει η περιοχή με την κατασκευή του αστρονομικού εκπαιδευτικού πάρκου στον Όρλιακα Γρεβενών.

Θα υπάρξει αναφορά και σε στοιχεία της μοναδικής λαογραφίας της περιοχής μέσα από σωζόμενα αρχεία του ελληνικού κράτους αλλά και τα οθωμανικά αρχεία, επίσης μ’ ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που διέσωσε και συνέλεξε ο Γρεβενιώτης Βαγγέλης Νικόπουλος. Το υλικό θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και αφορά την περίοδο 1912-1940.

Διαβάστε επίσης  Γρεβενά: Θρήνος στην κηδεία του 31χρονου αστυνομικού που καταπλακώθηκε από κτίριο στο Πασαλιμάνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πριν από 24 χρόνια, το καλοκαίρι του 1994, ήταν η τελευταία φορά που οι Γρεβενιώτες που ζουν σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Ευρώπη συναντήθηκαν στο πρώτο συνέδριο-συνάντηση στη γενέτειρά τους, με κάλεσμα της τότε δημοτικής αρχής.

“Φιλοδοξούμε αυτή η συνάντηση-συζήτηση με τους απόδημους Γρεβενιώτες να πάρει θεσμικό χαρακτήρα και να γίνεται κάθε δέκα χρόνια”, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

“Επιθυμούμε να κατακτήσουμε μια πιο σταθερή επικοινωνία με την ομογένεια, να γνωρίζουν τις προτεραιότητές μας και τους στόχους μας”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “είναι και αυτός ένας τρόπος να τους έχουμε κοντά μας”.

Οι διοργανωτές του παγκόσμιου συνεδρίου θα τιμήσουν για την προσφορά τους στην περιοχή αλλά και το εν γένει επιστημονικό και φιλανθρωπικό έργο τους, τον αστροφυσικό, επιστημονικό συνεργάτη της ΝΑΣΑ και καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάση Οικονόμου, και τον Ιερωμένο Γερβάσιο, ο οποίος επισκέπτεται τις φυλακές του κόσμου προσπαθώντας με τον λόγο του να βοηθήσει τους κρατούμενους. Επίσης θα βραβεύσουν τον νεαρό αθλητή του άλματος εις μήκος Μίλτο Τεντόγλου, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο (σ.σ. το βραβείο, λόγω αθλητικών υποχρεώσεών του, θα το παραλάβει η μητέρα του).

Η αυλαία του συνεδρίου ανοίγει σήμερα το απόγευμα και θα κλείσει την Κυριακή 19 Αυγούστου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια, θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Δήμητρα Λαμπρέτσα, έκθεση Αρχειακού Υλικού από τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Γρεβενών και έκθεση Φωτογραφίας “Στιγμιογραφίες, Γρεβενά 1912 – 1940” του Βαγγέλη Νικόπουλου. Επιπλέον, η παλαιοντολόγος Ευαγγελία Τσουκαλά με την επιστημονική της ομάδα θα βρίσκεται στον νέο χώρο του Μουσείου Μηλιάς για να ξεναγούν τους επισκέπτες και συνέδρους τις ημέρες του συνεδρίου.