Αλογα, οι γητευτές του ανθρώπου…

Τα άλογα, είναι ίσως από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα ζώα! Είναι από τα μεγάλα  θηλαστικά ζώα. Σπονδυλόζωο και χορτοφάγο. Έχει αρμονικό σώμα και όμορφη εμφάνιση. Με μακρύ λαιμό και μεγάλη χαίτη εντυπωσιάζει επιπλέον.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Η ουρά του είναι μεγάλη και φουντωτή και καλύπτει όλο […]

Τα άλογα, είναι ίσως από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα ζώα!

Είναι από τα μεγάλα  θηλαστικά ζώα. Σπονδυλόζωο και χορτοφάγο. Έχει αρμονικό σώμα και όμορφη εμφάνιση. Με μακρύ λαιμό και μεγάλη χαίτη εντυπωσιάζει επιπλέον.

Η ουρά του είναι μεγάλη και φουντωτή και καλύπτει όλο το μήκος της. Το ύψος στα μικρόσωμα άλογα φτάνουν τα 90 εκ. και στα ψηλόσωμα άλογα το 1.85 μ. Τα πόδια του είναι μεγάλα, ψηλά και δυνατά και καταλήγουν το καθένα σε ένα μόνο δάχτυλο, για αυτό τα άλογα ανήκουν στα μόνοπλα ζώα. Το στήθος του είναι πλατύ, μεγάλο, για να αναπνέει εύκολα και γρήγορα όταν τρέχει σε δύσκολους και κουραστικούς δρόμους.

Οι μυς του σώματος του, είναι πολλοί ισχυροί, αλλά όχι πλαδαροί και δίνουν πλαστικότητα και ευλυγισία στο κορμί του. Το κορμί του καλύπτεται από τρίχωμα πυκνό, με κοντές , ψιλές και απαλές τρίχες.

Το χρώμα των να αλόγων ποικίλει. Είναι σε άλλα άσπρο, σε άλλα κόκκινο ή μαύρο  κ.λ.π  με διάφορες αποχρώσεις.

Το άλογο είναι έξυπνο, ζωηρό ζώο και εκγυμνάζεται εύκολα σε ότι διδάσκει ο άνθρωπος, διάφορα παιχνίδια, χορό, ρυθμική κίνηση, κ.τ.λ. στα τσίρκα.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: Το άλογο ζει 30 χρόνια. Το θηλυκό άλογο, που λέγεται φοράδα, {Φορβάς} γεννάει ένα πουλαράκι { πώλο} και το θηλάζει 4 έως 6 μήνες. Η εγκυμοσύνη {κυοφορία} διαρκεί 11 μήνες. Το άλογο είναι ικανό για αναπαραγωγή (γέννηση σε ηλικία περίπου 2 χρόνων).

ΙΣΤΟΡΙΑ: Τα άλογα εμφανίστηκαν,στη γη πολύ πιο πριν από τον άνθρωπο και ζούσε σε ελεύθερη κατάσταση. Καταδιώκονταν από τον άνθρωπο ως θήραμα (κυνήγι).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΛΟΓΩΝ: Καθαρόαιμα  λέγονται τα άλογα που προέρχονται από επιμειξία, μονάχα αλόγων και όχι αλόγου και άλλου συγγενικού ζώου. Αλλά γενικά ο άνθρωπος χωρίζει το άλογα ανάλογα με την χρήση τους : ιππασία, ιππόδρομο, μεταφορικές εργασίες, κ.τ.λ.  Τα πιο φημισμένα άλογα, είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στα ιπποδρόμια και για την ιππασία και είναι τα αραβικά.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ: Για να προσφέρει  τις υπηρεσίες του το άλογο χρειάζεται περιποίηση, ώστε να διατηρείται γερό και δυνατό. Ο οργανισμός τους, είναι ευαίσθητος σε ορισμένες ασθένειες, όπως η μάλη και η σηψαιμία. Υποφέρει από ορισμένα παράσιτα. Για αυτό χρειάζεται καθαριότητα και άγρυπνη παρακολούθηση της υγείας του.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ: Στην Ελληνική παράδοση το άλογο γενικά κατέχει ιδιαίτερη θέση. Η αγάπη Των Ελλήνων στα άλογα διαφαίνεται από τους μυθικούς  χρόνους. Πολλοί αρχαίοι ημίθεοι και Βασιλείς διέπρεψαν με ονομαστά άλογα όπως ο Ηρακλής, ή ο Περσέας ή ο Περσέας με τον περίφημο φτερωτό πήγασο, αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος  με τον ονομαστό Βουκεφάλα που τον μετέφερε στην Ινδία. Οι αρχαίοι έλληνες γλύπτες άρχισαν πρώτοι να να παρουσιάζουν την τέλεια τέχνη τους σμιλεύοντας  σε  μάρμαρο τέλεια άλογα στολίζοντας τους καλύτερους ναούς τους , όπως τον Παρθενώνα, και ιερούς χώρους όπως την Ελευσίνα. Σήμερα ακόμη οι ωραιότεροι ανδριάντες θεωρούνται εκείνοι των έφιππων που στολίζουν τις κυριότερες πλατείες πόλεων.

Στη λαϊκή Ελληνική συνείδηση ο ίππος έχει συνδεθεί με ιδιαίτερα χαρίσματα αλλά και με πλήθος δοξασίες. Όπως για παράδειγμα αν χλιμιντρίζει στον ύπνο του το άλογο θα πεθάνει τα αφεντικό του,  ή ανάλογα με το χλιμίντρισμα θα προαναγγέλλει τη μεταβολή του καιρού. Στα άλογα οι Έλληνες δίνουν διάφορες ονομασίες όπως Καράς, Ρούσσος, Ψαρρής, Ντορής, Μπάλιος, Μελίσσης, που περισσότερο έχουν να κάνουν με το χρώμα του τρίχωμα τους . Στα Μεσαιωνικά ποιήματα τα λεγόμενα Ακριτικά κυριαρχούν τα ονόματα Γρίβας, Μαύρος, Και Πέπανος. Πολλά επίσης κλέφτικα τραγούδια κάνουν αναφορά σε άλογα με την έννοια του πιστότερου συντρόφου του πολεμιστή που δεν τον εγκαταλείπει ακόμα και τραυματισμένο προτρέποντας τον μάλιστα να καβαλικέψει και πάλι για να συνεχίσουν.

Πολύ σημαντική είναι και η θεραπευτική ιππασία. Η Θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με αναπηρία ήταν γνωστή στους Έλληνες από τον 5ο αιώνα πχ. Μια φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι:  η Ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση.

Το 1952 η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δυο άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για την δημιουργία των πρώτων Κέντρων Θεραπευτικής Ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία.

Τι είναι όμως η Θεραπευτική Ιππασία;

Η Θεραπευτική Ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική , κοινωνική, κλπ, ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκέκριμενες προϋποθέσεις όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονθικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό κτλ.

Η θεραπευτική Ιππασία περιλαμβάνει:

  1. Την Ιππική Θεραπευτική Εκπαίδευση και Γυμναστική.
  2. Την Ιπποθεραπέια
  3. Πλέον  γενικότερα η Ιππασία δεν είναι απρόσιτη για τους περισσότερους. Έχουν δημιουργηθεί πολλοί αξιόλογοι ιππικοί όμιλοι , αλλά και πολλά κτήματα όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί την εμπειρία της Ιππασίας και την επαφή με αυτό το υπέροχο και μοναδικό ζώο, με τα υγρά μάτια!

    (ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, Δέσποινα Βαγιάννη Ε.Θ.Ι.Ι.Ε)