Ένα χρυσόψαρο μέσα στην γυάλα

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι τα χρυσόψαρα είναι από τα πιο εύκολα κατοικίδια Μια γυάλα, λίγο νερό και λίγο φαγητό. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα αν δεν θέλετε σε λίγο καιρό να ψάχνετε για καινούργια ψαράκια. Ποτέ σε γυάλα, έστω και εάν έχετε πάρει μόνο ένα χρυσόψαρο. Πρώτον τα χρυσόψαρα χρειάζονται ευρυχωρία και […]

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι τα χρυσόψαρα είναι από τα πιο εύκολα κατοικίδια

Μια γυάλα, λίγο νερό και λίγο φαγητό. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα αν δεν θέλετε σε λίγο καιρό να ψάχνετε για καινούργια ψαράκια. Ποτέ σε γυάλα, έστω και εάν έχετε πάρει μόνο ένα χρυσόψαρο. Πρώτον τα χρυσόψαρα χρειάζονται ευρυχωρία και δεύτερον η γυάλα απαιτεί καθημερινή αλλαγή νερού για να παραμένουν ανεκτές οι βιοχημικές συνθήκες. Το δεύτερο επηρεάζει τη φυσική κατάσταση των χρυσόψαρων που προσπαθούν κάθε μέρα να προσαρμοστούν σε νέο νερό.

Ενα ενυδρείο με χωρητικότητα 30-40 λίτρων νερού είναι το καλύτερο για τα χρυσόψαρα. Σε ένα τέτοιο ενυδρείο καλό είναι να βάλετε μέχρι τέσσερα χρυσόψαρα. Τα χρυσόψαρα θέλουν παρέα, αλλά αυτός ο χώρος θεωρείται από τους ειδικούς πολύ μικρός για πέντε ψάρια και πάνω.Το ενυδρείο σας είναι προτιμότερο να είναι φαρδύτερο απ’ ό,τι ψηλότερο.

Έτσι αυξάνεται το ποσοστό οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το νερό.Αποφύγετε να βάλετε πλαστικά φυτά μέσα στο ενυδρείο. Μπορεί να τραυματίσουν τα πτερύγιά τους. Διακοσμήστε το με αληθινά φυτά, χαλίκια και άμμο που αρέσουν στα χρυσόψαρα. Αν είστε προσεκτικοί και τακτικοί με τη διατροφή τους δεν θα φάνε τα φυτά.Το ενυδρείο σας δεν θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε παράθυρο που το βλέπει πολύ ο ήλιος.

Αυτό μπορεί να υπερθερμάνει το νερό και τα χρυσόψαρα είναι ψάρια που ζουν σε νερό από 8-25 βαθμούς Κελσίου. Επίσης πρέπει να είναι μακριά από πόρτες αν δεν θέλετε να τα πεθάνετε από τον φόβο τους. Οι θόρυβοι τα τρομάζουν.Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο φίλτρο καθαρισμού ανάλογα με τα λίτρα νερού του ενυδρείου σας, κατά προτίμηση εξωτερικό, και ίσως μια σκούπα βυθού για τον καθαρισμό της άμμου των χρυσόψαρών σας. Ετσι δεν θα χρειάζεται να τα βγάλετε από το ενυδρείο καθόλου.


Αν πρέπει να τα πιάσετε παρ’ όλα αυτά, καλύτερα να μη χρησιμοποιήσετε απόχη που τα φοβίζει ή τουλάχιστον να είναι βρεγμένη και μαλακή. Προτιμότερο είναι ένα πλαστικό κουτί.Τέλος, αν έχετε μόνο ένα χρυσόψαρο και θέλετε να του βάλετε παρέα, συμβουλευθείτε αυτούς που ξέρουν πριν βάλετε κάποιο άλλο μικρό ψάρι εκτός ενός ίδιου. Πρέπει να υπάρχει συμβατότητα, να έχουν δηλαδή τις ίδιες ανάγκες στην ποιότητα και στη θερμοκρασία του νερού, τις ίδιες ώρες ύπνου και τον ίδιο ρυθμό κολύμβησης με τα χρυσόψαρα για να μην τα στρεσάρουν.

Πηγή: tanea.gr