Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος μας

της Γαλάτειας Ελευθερίου

Τα σκυλιά είναι συνήθως λαίμαργα και τις περισσότερες φορές τρώνε ότι βρούνε μπροστά τους, είτε στην βόλτα, είτε γιατί τα έχουμε καλομαθημένα και τους δίνουμε «μεζεδάκια» ή ότι περισσέψει από το φαγητό μας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να τρώνε ότι τρώμε και εμείς. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα στο πεπτικό τους σύστημα, διάρροια, εμετό ή ακόμα και να προκαλέσουν τον θάνατο.
Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

2507skilos1

ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το ωμό κρεμμύδι και το σκόρδο μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία στον σκύλο. Καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες. Καλό είναι να αποφεύγονται.

2507skilos2

ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΚΑΦΕΣ – ΤΣΑΙ
Αν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα μπορεί να έχει τάση για εμετό ή ακόμα και πόνους στην κοιλιακή χώρα. Σε μεγάλες ποσότητες είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει και επιληπτική κρίση ή και θάνατο, λόγω της καφεΐνης και της θεοβρωμίνης που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες. Τα παραπάνω συστατικά περιέχονται και στον καφέ και το τσάι και μπορεί να δημιουργήσουν τα ίδια προβλήματα καθώς κάνουν κακό στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα του σκύλου.

ΑΛΚΟΟΛ
Τους προκαλεί μέθη και μπορεί να πέσουν σε κώμα ή και να αποβεί θανατηφόρο. Οπότε μην τολμήσετε να κάνετε αστεία με τον σκύλο σας δίνοντάς του να δοκιμάσει αλκοόλ όπως κάνουμε μερικοί μερικοί…

2507skilos3

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Καλό είναι να αποφεύγονται γιατί τους δημιουργούν δυσανεξία και προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα (αέρια, διάρροια κτλ)

ΣΟΛΟΜΟΣ
Μια από τις πιο επικίνδυνες τροφές για τον σκύλο είναι ο ωμός σολομός που μπορεί να του προκαλέσει δηλητηρίαση που μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση από τον κτηνίατρο.

Δείτε επίσης:   Τι ονόματα προτιμούσαν για τα σκυλιά τους οι αρχαίοι Ελληνες;

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ
Ο σκύλος δεν πρέπει να τρέφεται με τροφή για γάτες γιατί περιέχουν περισσότερα λιπαρά και πρωτεΐνες.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά τους.

2507skilos4

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ
Το αλάτι προκαλεί προβλήματα στην καρδιά, στο νευρικό και μυϊκό σύστημά τους ενώ η ζάχαρη, παχυσαρκία και προβλήματα στα δόντια τους.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΜΑΚΑΝΤΑΜΙΑ
Ακόμη και σε μικρή ποσότητα μπορεί αν είναι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι και μυϊκοί σπασμοί, παράλυση, ταχυκαρδία, εμετός.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Οι τοξίνες του αβοκάντο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αλλά σε μεγάλες ποσότητες.

Και προσοχή ο σκύλος μας δεν είναι κάδος απορριμμάτων. Για την διατροφή του αλλά και την ποσότητα της τροφής του πρέπει να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό. Κάθε σκύλος ανάλογα με την ηλικία του, την φυλή του, αν είναι στειρωμένος ή όχι, μπορεί να χρειάζεται ειδική διατροφή.

2507skilos5

Σχετικές δημοσιεύσεις