Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Σερρών: Η Μονή που με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική θυμίζει Αγιο Ορος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

moni timiou prodromou serron

Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου

Πολλά είναι τα ιερά προσκυνήματα στη Βόρεια Ελλάδα με ξεχωριστή ιστορία και με ιδιαίτερη σημασία για την Ορθοδοξία. Το καθένα έχει να “αφηγηθεί” και μια ενδιαφέρουσα ιστορία ενώ αποτελούν σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας.

Ενα από αυτά είναι το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι Σερρών. Μπορεί η ιστορία του να μη χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς χτίστηκε το 1981, ωστόσο έχει να επιδείξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα ξεχωριστό σημείο της Ορθοδοξίας.

Το Ησυχαστήριο, που απέχει από την πόλη των Σερρών 50 χιλιόμετρα και 24 από το Σιδηρόκαστρο, αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Αυτή του η σχέση με τον Αθωνα είναι εμφανής και στο ναό, που είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους. Μάλιστα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια έκανε ένας αγιορείτης, ο γέροντας Σεραφείμ, που καμία σχέση δεν έχει με την αρχιτεκτονική.

Το νέο εντυπωσιακό Καθολικό εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ σε αυτό φυλάσσονται λείψανα των Αγίων Ιακώβου του αδελφοθέου, Τιμίου Προδρόμου και προμήτορος Άννης.

moni timiou prodromou serron

Ο ναός έχει κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό, αφού χτίστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο και χωρίς να χρησιμοποιηθεί τσιμέντο. Αντί για σκυρόδεμα, χρησιμοποιήθηκε κονίαμα κορασάν που φτιάχτηκε από τη λάβα του ηφαιστείου της Θήρας και μεταφέρθηκε στις Σέρρες από τη Μήλο. Επίσης, τα μάρμαρα είναι όπως αυτά που χρησιμοποίησε ο Ιουστινιανός στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Για την αγιογράφηση του τέμπλου του παλαιού καθολικού χρησιμοποιήθηκε αβγό με το ξίδι, ενώ νέες εικόνες ζωγραφίστηκαν με μια παλιά αγιορείτικη πρακτική.

Το Ιερό Ησυχαστήριο πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

moni timiou prodromou serron
moni timiou prodromou serron
moni timiou prodromou serron
moni timiou prodromou serron
moni timiou prodromou serron
moni timiou prodromou serron

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις