Ο ευλογημένος οίνος στο Αγιο Ορος – Ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός συνεχίζει την μακραίωνη παράδοση (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την αγάπη και τη φροντίδα των μοναχών το κρασί έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο νόημα

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου…» (Ψαλμ 103,15). Το κρασί είναι ένα ευλογημένο προϊόν για τον Χριστιανισμό. Είναι ένα στοιχείο που συναντάται πολύ συχνά στα πατερικά βιβλία με κορυφαίο όλων στο Μυστικό Δείπνο όταν ο Ιησούς δίνει στους μαθητές του το Ποτήριον λέγοντας «πίετε εξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Η Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, είναι οίνος και άρτος, και η σημασία του είναι εξόχως σημαντικά. Αλλά όπως τονίζει ο Ιερός Χρυσόστομος «το κρασί δεν είναι αμαρτία, αλλά η μέθη».

Για τη Χριστιανική θρησκεία, στο πέρασμα των αιώνων, η παράδοση γύρω από το κρασί είναι συνυφασμένη με το Αγιο Ορος. Σε αυτό τον ιερό τόπο, όπου δε γεννήθηκε κανένας Αγιος αλλά από αυτόν πέρασαν σχεδόν όλοι οι Αγιοι της Πίστεως, η ιστορία είναι μακρά και ξεκίνησε στο Μυλοπόταμο.

Περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν, ο Αγιος Αθανάσιος άρχισε να καλλιεργεί τα αμπέλια και αυτά παρήγαγαν τα απαραίτητα προϊόντα για τη διαβίωση (σταφύλια και ξύδι), και μεταξύ αυτών και το κρασί. Αυτός ήταν ο πρώτος αμπελώνας στην Αθωνική Πολιτεία.

Το εξαιρετικό μικροκλίμα, με την αγάπη και τη φροντίδα των μοναχών συνδυάζονται αρμονικά ώστε το τελικό προϊόν να είναι πραγματικά μοναδικό και να έχει αποκτήσει εξαιρετική φήμη και στο εξωτερικό.

Σπουδαία είναι η συνεισφορά του γέροντας Επιφάνιου που τη δεκαετία του 1990 εγκαταστάθηκε στην περιοχή και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα αμπέλια.

Ο γέροντας μαζί με άλλους πατέρες αλλά και προσκυνητές αναλαμβάνουν την περίοδο του τρύγου να μαζέψουν τα σταφύλια και να παράξουν το περίφημο κρασί διαφόρων ποικιλιών όπως μεταξύ άλλων Merlot, Λημνιό, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Cabernet.

Παράλληλα, στο Ιερό Κελί υπάρχει εμφυαλωτήριο, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους το οποίο τηρεί πιστά την χιλιόχρονη Αγιορείτικη παραδοσιακή οινοποίηση και λειτουργεί με την άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ υπάρχουν χάλκυνοι αποστακτήρες και αμβυκές για το τσίπουρο και τα αποστάγματα.

Η προσπάθεια των μοναχών του Μυλοποτάμου είναι μοναδική, διότι πρώτοι αυτοί σ’ όλη την Αθωνική Πολιτεία παράγουν κι εμφιαλώνουν κρασιά, τα οποία διατίθενται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στην ελληνική αγορά, και στο εξωτερικό.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τον γέροντα Επιφάνιο στον αμπελώνα του Μυλοποτάμου κατά την περίοδο του τρύγου και τις εργασίες ώστε τελικά να παραχθεί το κρασί…

Αγιο Ορος: Από τη Σιμωνόπετρα στην Σκήτη της Αγίας Αννης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις