«Ας μιλήσουμε για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες»

συνέδριο μουσεία Θεσσαλονίκη Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ειδική εκδήλωση στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Ειδική εκδήλωση στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωή Σκιαδαρέση: Άγγελοι και Τοπία» την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Με αφορμή την έκθεση της Ζωής Σκιαδαρέση, ας μιλήσουμε για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες». Θα μιλήσουν οι ιστορικοί της τέχνης:

Ευθυμία Γεωργιάδου, «Ο εικαστικός κόσμος της Ζωής Σκιαδαρέση»

Γλαύκη Γκότση, «Καλλιτεχνικές ομάδες γυναικών στη μεταπολεμική περίοδο»

Θοδωρής Μάρκογλου, «Οι μαθητές και μαθήτριες του Γιάννη Μόραλη : Παραδείγματα γυναικών καλλιτεχνών»

Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη.

Βιογραφικά ομιλητών

H Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι και υποστήριξε τη διατριβή της «Θρησκευτικά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δίδαξε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το 1975 έως το 2009. Στις μελέτες της ασχολείται με τη γυναικεία καλλιτεχνική δραστηριότητα, με τη μεταβυζαντινή και κοσμική τέχνη κατά την Τουρκοκρατία και με προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης.

Η Γλαύκη Γκότση είναι διδάκτορας της ιστορίας της τέχνης από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Έχει διδάξει σε πανεπιστημιακά τμήματα, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε δημόσια ΙΕΚ. Έχει ακόμη υπάρξει μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα νεότερης και σύγχρονης τέχνης από την οπτική της ιστορίας των γυναικών και του φύλου. Έχει επιμεληθεί το βιβλίο A. Richard Turner, Η Αναγέννηση στη Φλωρεντία: η γένεση μιας νέας τέχνης (μτφρ. Μιχάλης Λυχούνας), Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2011 και, μαζί με τις Ανδρονίκη Διαλέτη και Ελένη Φουρναράκη, τον τόμο Το φύλο στην ιστορία: Αποτιμήσεις και παραδείγματα, Αθήνα: Ασίνη, 2015. Το 2019 δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Artl@s Bulletin άρθρο της για το Καλλιτεχνικό Σωματείο Ελληνίδων με τίτλο «Α ‘Guarantee of Clustered Energy and Collective Promotion’: The Association of Greek Women Artists and its Exhibitions in the 1950s and 1960s».

Ο Θοδωρής Μάρκογλου είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων και εργάζεται στον MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλου σπουδών της ίδιας σχολής με κατεύθυνση την Ιστορία της Τέχνης. Τα βασικά ενδιαφέροντα του είναι η σχέση τέχνης και πολιτικής καθώς και οι θεωρίες του φύλου και της ταυτότητας και με ποιο τρόπο τα παραπάνω αποτυπώνονται στη σύγχρονη διεθνή και ελληνική εικαστική σκηνή.