Εγκαινιάζεται η έκθεση έργων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΨΝΘ

Την Τρίτη 29 Μαΐου Μια υπόγεια διάβαση μεταμορφώνεται σε εναλλακτική υπόγεια διαδρομή, σε έναν χώρο ζωντανό, κοινωνικό, λειτουργικό, επικοινωνιακό με δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Από την Τρίτη 29 Μαΐου και ώρα 20.00 (Εγκαίνια) έως το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 φιλοξενεί μια […]

Την Τρίτη 29 Μαΐου

Μια υπόγεια διάβαση μεταμορφώνεται σε εναλλακτική υπόγεια διαδρομή, σε έναν χώρο ζωντανό, κοινωνικό, λειτουργικό, επικοινωνιακό με δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές.

Από την Τρίτη 29 Μαΐου και ώρα 20.00 (Εγκαίνια) έως το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση με “έργα ανθρώπινων ψυχών”.

Ψυχο Γραφές που αναζητούν μέσα από την τέχνη την έκφραση, την αποδοχή, τη σχέση, την επικοινωνία, την κατανόηση, τη θεραπεία. Άνθρωποι με ανάγκες τόσο διαφορετικές και τόσο ίδιες, Ανθρώπινες.

Στην έκθεση αυτή συμπράττουν και ενώνουν το ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο, δύο κατά βάση κοινωνικοί φορείς, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κοινός σκοπό τους είναι, μέσα από τη δύναμη της επικοινωνίας της τέχνης να συμβάλουν στην καλυτέρευση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Να συμβάλουν στην κοινωνική ευαισθητοποίηση, στην εξάλειψη των στερεοτύπων, στη μείωση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Info

ΨυχοΓραφές στην Εναλλακτική υπόγεια διαδρομή

(υπόγεια διάβαση της οδού Λαγκαδά στο ύψος της οδού Καλαβρύτων)

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης

29 Μαϊου – 16 Ιουνίου 2018

Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 21.00, Σάββατο: 09.00 – 14.00

Πληροφορίες

Δήμος Παύλου Μελά, Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού: 2313 302833, 834, 835

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: 6947 230984

Σημείωμα του Διοικητή του Ψ.Ν.Θ. Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του ΚΟΙΣΠΕ, αποτελούν δομές από τις παλαιότερες που έχουν δημιουργηθεί, για τη στήριξη των ασθενών του Νοσοκομείου μας. Πρωτοξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στην οπτική να δώσουν διέξοδο στις καλλιτεχνικές ανησυχίες ανθρώπων, που έχουν νοσήσει και νοσηλευθεί για ψυχικές ασθένειες. Ταυτόχρονα, με ειδικούς συνεργάτες αποτέλεσαν και συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο, ενώ λειτούργησαν και στο πλαίσιο κατάρτισης, απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια πλέον έχουν συνενωθεί σε ένα, με υπεύθυνο τον ζωγράφο κ. Σώτο Ζαχαριάδη, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερες καλλιτεχνικές δράσεις. Το προφίλ των απασχολουμένων – πρώην ασθενών του Νοσοκομείου μας στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, αφορά ανθρώπους που στο επάγγελμα τους σταδιοδρόμησαν ως ζωγράφοι ή αγιογράφοι, άλλοι απλώς είχαν την καλλιτεχνική προδιάθεση και κάποιοι δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την τέχνη. Όλοι αυτοί και όσοι κατά καιρούς «πέρασαν» από τα εργαστήρια, είχαν τη δυνατότητα ισότιμα να δημιουργήσουν τα έργα τους μέσα από συνεργατικότητα , αλλά και ατομικά, είτε για προσωπική εσωτερική ικανοποίηση, είτε προκειμένου να ανταποκριθούν σε παραγγελίες πελατών του εργαστηρίου.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια σηματοδότησαν μια δημιουργική πορεία σε παράλληλους δρόμους, με εκθέσεις σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Οι καλλιτέχνες των εργαστηρίων έχουν συμμετάσχει σε εικαστικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και έχουν συνεργαστεί με διάφορους κρατικούς φορείς και συλλόγους.

Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στη συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά, που έδωσε βήμα στο εικαστικό έργο των πρώην ασθενών του Νοσοκομείου μας. Ευελπιστούμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για μια γόνιμη διαρκή ζύμωση, τόσο μεταξύ των φορέων μας, όσο και μεταξύ των συμπολιτών μας

Χαιρετισμός του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη

Από τον Νοέμβριο του 2015, ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία της υπόγειας διάβασης πεζών, που βρίσκεται στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (οδού Λαγκαδά) και της οδού Καλαβρύτων και τον Δεκέμβριο του 2016, εγκαινιάσαμε στο χώρο το Δημοτικό Γυμναστήριο. Μια έμπνευση που μας δικαίωσε καθώς με την καθημερινή χρήση της διάβασης μεταμορφώθηκε ο υπόγειος χώρος των 1.200 τ.μ. σε μια “ζωντανή πλατεία”, διασφαλίστηκε η ευχάριστη διέλευση των πολιτών και στην πορεία μας δόθηκε η δυνατότητα να διοργανώσουμε σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης μας.

Η Έκθεση έργων ΨυχοΓραφές των Καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΨΝΘ, που θα φιλοξενηθεί στην Εναλλακτική Υπόγεια διαδρομή για τρεις εβδομάδες, επιβεβαιώνει ότι στα 101 χρόνια ζωής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, απομακρυνόμαστε από το Άσυλο και την ιδρυματική φιλοσοφία και οδεύουμε σε μια σύγχρονη προσέγγιση των ψυχικών νοσημάτων και των ασθενών που πλέον εκφράζονται όχι μόνο με τη ζωγραφική και τα εικαστικά, αλλά και με τη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό και μέσα από αυτή την ενασχόληση περιορίζουν τους φόβους τους, ανοίγουν τα φτερά της δημιουργικότητάς τους και μας εκπλήσσουν με το αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων τους. Ταυτόχρονα εξοικειωνόμαστε και εμείς μαζί τους, σπάνε οι προκαταλήψεις και παύουν οι ασθενείς να είναι κοινωνικά εξόριστοι.

Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα πνεύμα συνεργατικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθά να δρομολογήσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα της πόλης μας.