Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Παρουσία πλήθους κόσμου

Tην Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικών και άλλων ιστορικών τεκμηρίων, με τίτλο: “Από το Άσυλο Φυματιόντων στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου. Το Σανατόριο, η απομόνωση, η Φυματιούπολη, ο αποστιγματισμός”.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κ.Ι.Θ., σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου Μνήμης “Το Θυμητάρι”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ελένη (Έλλη) Χρυσίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μνήμης “Το Θυμητάρι” και ιστορικός, κ. Γιάννης Καλλιαρέκος, ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, κ. Κυριάκος Τσιμπούλης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, κ. Μιχάλης Γεράνης.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση σκηνών από το θεατρικό έργο της κ. Χαρούλας Αποστολίδου “Λαϊκό Σανατόριο Ασβστοχωρίου. Ούτε Μια Αναπνοή Χαμένη”, από μέλη του συλλόγου “Το Θυμητάρι”, στις οποίες αποτυπώθηκαν με τον λόγο, την ομιλία και τη μουσική στιγμές από τη ζωή των ασθενών φυματικών στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έγγραφα, πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εφημερίδων από την εκατοντάχρονη ιστορία του ιδρύματος. Εκτίθενται επίσης παλαιά κατάστιχα από το Αρχείο του Σανατορίου, έγγραφα από το Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τη λειτουργία του, καθώς και η ανέκδοτη έκθεση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Φυματιόντων.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2019.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις