Ο Γιώργος Εμ. Λαζαρίδης ορίζεται διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Οπως αποφάσισε η υπουργός Πολιτισμού

Οπως αποφάσισε η υπουργός Πολιτισμού

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, ο μουσικός Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης ορίζεται διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

«Εδώ και 30 χρόνια, ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης έχει αδιάκοπη παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή ως πιανίστας, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Ως σολίστ, έχει διακριθεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, με εμφανίσεις σε θρυλικές αίθουσες συναυλιών, όπως το Royal Albert Hall, το Carnegie Hall, το Wigmore Hall, η Muzikverein, το Birmingham Symphony Hall, η Φιλαρμονική της Κολωνίας κ.ά.», αναφέρει, στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Λαζαρίδης «έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες, μεταξύ των οποίων, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελληνικών ορχηστρών. Έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Mikko Franck, Ingo Metzmacher, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και σπουδαίοι Έλληνες μαέστροι, καθώς επίσης και με παγκοσμίου φήμης σύνολα μουσικής δωματίου και καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών, το Κουαρτέτο των Μεδίκων, το Kουαρτέτο Ysaye, το Οκτέτο της Βιέννης, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Barbara Hendricks, ο Michael Tilson Thomas, ο Δημήτρης Σγούρος, o Κυπριανός Κατσαρής, η Μαρία Φαραντούρη κ.ά.

Η δισκογραφία του έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στον διεθνή τύπο, ενώ ηχογραφήσεις του έχουν επιλεγεί ως “εκτελέσεις αναφοράς” από έγκυρα διεθνή μουσικά περιοδικά. Πρόσφατα, η ηχογράφηση του έργου Πεταλούδες του Robert Schumann από τον Λαζαρίδη κατατάχθηκε ανάμεσα στις καλύτερες εκτελέσεις όλων των εποχών. Οι εκτελέσεις του έχουν χαρακτηριστεί “υπεράνω σύγκρισης”, σύμφωνα με το BBC Music Magazine και “τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη μοναδικότητά τους ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman” όπως έγραψε το Grammophone Music Magazine.

Απόφοιτος του Βασιλικού Κολλεγίου και του Trinity Laban στο Λονδίνο, ο Γιώργος Ε. Λαζαρίδης μαθήτευσε κοντά στη Δόμνα Ευνουχίδου, στον Yonty Solomon και στον Alfred Brendel και υπήρξε υπότροφος της Βασιλομήτορος Ελισάβετ, των Ιδρυμάτων Ωνάση, Λεβέντη, Hattori, Solti κ.ά. Έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ απέσπασε πολυάριθμα πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει παραδώσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας, της Μαλαισίας κ.ά., ενώ την άνοιξη του 2019 εκλέχθηκε στη θέση μονίμου καθηγητή πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει, επίσης προσκληθεί ως μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς (Maria Callas, Gina Bachauer, Sussex International κ.ά.).

Από την παιδική του ηλικία ως σήμερα έχει συνθέσει πιανιστικά, συμφωνικά και χορωδιακά έργα, καθώς και μουσική για το θέατρο και για χορευτικές ομάδες, με παραγγελίες από φορείς όπως το Φεστιβάλ Νέων Τεχνών του Birmingham, το διεθνές φεστιβάλ Europa Cantat, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, οι Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά. Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό» (http://www.music-village.gr) και της ομάδας καλλιτεχνών για την ειρήνη «ADAP» (http://www.adapinternational.com), ο Γιώργος Ε. Λαζαρίδης διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο τμήμα μουσικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Δημητρίων από το 2011 ως το 2013.

Διετέλεσε επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών. Μεταξύ αυτών είναι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «MOYSA» και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών».