Οι «Χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού» στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση

Της Φαίδρας Φουντουλάκη

Εκθεση 28 εικαστικών με θέμα “Χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού” – η τέταρτη κατά σειρά- βρίσκεται στο Μ.Αμφιθέατρο του Γ.Ν. “Παπαγεωργίου” και θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Μαΐου. Την έκθεση διοργανώνει ο Τομέας Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εφαρμογών ( Τ.Ε.Π.Ε.) του νοσοκομείου.

2904filaki 12

“Οι αλησμόνητες πατρίδες χθες τώρα έχουμε τις “χαμένες πατρίδες” παραλληλίζοντας την εθελούσια φυγή των νέων της Ελλάδας με το παρελθόν και που αποτέλεσε και την έμπνευση του θέματος της έκθεσης μας δήλωσε τηλεφωνικά ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ πρόεδρος του Τ.Ε.Π.Ε. κ. Α. Φιλιππόπουλος. Στόχος αυτών των δράσεων η συγκράτηση του κύματος φυγής των νέων της πατρίδας μας -τα καλύτερα μυαλά- συμπληρώνει ο κ. Α. Φιλιππόπουλος. “Η αρμονική συνύπαρξη όλων των συμμετεχόντων καθηγητών, διδασκόντων, πτυχιούχων της Σ.Κ.Τ. του .Π.Θ. καθώς και μελών του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι”, συμπληρώνει.

Στο έντυπο της έκθεσης η δήλωση του κ.Β. Παππά ,προέδρου του Δ.Σ.Γ.Ν. “Παπαγεωργίου”: “Η θετική ανταπόκριση από το κοινό, η πολλαπλή αναβάθμιση της καθημερινότητας των εργαζομένων στο χώρο μας, των ασθενών, των συνοδών, και των νοσηλευομένων παιδιών, μας γέμισε ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση και η εικαστική αυτή εκδήλωση έγινε πλέον θεσμός”.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν 540 άτομα και ήδη έχουν ήδη πουληθεί 7 έργα ,μας δήλωσε η κ. Μ. Λύτου από το γραφείο τύπου του Νοσοκομείου. Επίσης μας μετέφερε το κλίμα της ατμόσφαιρας των εγκαινίων που ήταν λόγω θέματος συγκινητικό και με τη συνοδεία μουσικών εθελοντών.

2904filaki 11

Η έκθεση διοργανώθηκε από 48 εθελοντές και οι αιτήσεις συμμετοχής εικαστικών ήταν παραπάνω από τις αναμενόμενες. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται βίντεο -ντοκουμέντο μεγάλης ιστορικής αξίας από τη καταστροφή της Σμύρνης που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό με θέμα τις Αλησμόνητες πατρίδες. Ο δημιουργός του του George Magarian (1895) διετέλεσε διευθυντής της ΧΑΝ στο παράτημα Ικονίου το 1922 και οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτής. Έτσι κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιά.

Αξίζει επίσης να μεταφέρουμε την πληροφορία που μας έδωσε ο εικαστικός -εθελοντής κ. Γ.Παπαδόπουλος ότι το Παπαγεωργίου είναι το ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία πανευρωπαϊκά που λειτουργεί με παράλληλες εικαστικές δράσεις στο χώρο του.
Παράλληλη δράση του ΤΕΠΕ είναι ο σχεδιασμός με μαθήματα Τέχνης στα παιδιά των σχολείων της πόλης ,στα νοσηλευόμενα παιδιά αλλά και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Δράσεις και επιδράσεις των συμπολιτών μας που λειτουργούν ως αντίδοτο στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης. Η κοινωνική ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων αλλά και η συμμετοχή όλων μας θα στηρίξει την αξιόλογη αυτή προσπάθεια. Επίσης θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι το θέμα “Χαμένες Πατρίδες” αποκτά μια ευρύτερη έννοια με τους απανταχού απάτριδες που δημιουργούνται όχι μόνο εξ’ αιτίας της κρίσης αλλά και εξαιτίας των πολέμων. Ευχόμαστε καλή συνέχεια.
Ώρες λειτουργίας: 11-19.00 καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

2904filaki 1

2904filaki 2

2904filaki 3

2904filaki 4

2904filaki 5

2904filaki 6

2904filaki 7

2904filaki 8

2904filaki 9

2904filaki 10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *