“Οιδίππους Τύραννος” – Διεθνές φεστιβάλ “κοινωνικής γλυπτικής”

Από τις 2 Ιουνίου στην Θήβα Αναζητώ τον εαυτό μου (επιθυμώντας την ευτυχία μου);Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο; Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο όν, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του […]

Από τις 2 Ιουνίου στην Θήβα

Αναζητώ τον εαυτό μου (επιθυμώντας την ευτυχία μου);

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;

Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο όν, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του νοήματος;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να διατυπώσουν με το έργο τους οι παρακάτω καλλιτέχνες – ομάδες καλλιτεχνών:

Αγαπητού Τατιάνα, Αγγέλου Κωνσταντίνος (ομάδα Σφίγγα), Αλιγιζάκη Κύρα, Αξαόπουλος Κίμων, Αργυρακοπούλου Μαρία, Βαρτανιάν Ελίζα, Γαβριλιάδης Ανδρέας, Γιαννοπούλου Άννα, Γκόλια Μαρία, Δουκάκη Μαρία, Ευθυμίου Τζίμης, Ζαχάρωφ Μαρίβα, Καραμπίνης Βασίλης, Κουκούλη Aκριβή-Μαρία, Κουτσιμπέλα Αργυρώ, Λιλικάκης Κοσμάς, Μαργαρώνη Λυδία, Ματάλα Μαρία, Μουρσελά Κλεοπάτρα, Μπλιάτσου Γεωργία, Πανταζή Δέσποινα, Πανταζή Δέσποινα, Παπακυριάκου Δάμων, Παππάς Διονύσης, Σκαρλάτος Γιάννης, Σπυριδάκης Στέλιος, Συράκης Γιώργος, Στουπάθης Κωνσταντίνος, Σχοινά Πόλυ, Τσόπτση Ραφαέλλα, Φραντζέσκος Κυριάκος, Χαραλαμπίδου Κίκα, Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία, Χριστίνα Λίνα, Abdel Randa, Akçura Hakan, Arcioli Olivier, Belchev Neno, Chandiramani Sachi, Chirouze Pierre, Fournier Claudine, Franke Annelie, Gérard Johannes Christopher, Gkinosati Eleni, Glissmann Pascal, Henrich Andreas, Huang Yunxuan, Klaus Pinter, Nghia Nguyen Thomas, Reischl Peter, Takagi Mariko, Udell Daniel Bogre, Volchok Paula, Zhang Evelyn.

Ειδική συμμετοχή το The Phaistos Project — 45 σύμβολα, ένα έργο με την συν-διεύθυσνη του Pascal Glissmann, καθηγητή του πανεπιστημίου Communication Design at Parsons School of Design New York, του Olivier Arcioli του πανεπιστημίου του los Andes Bogotá , και του Andreas Henrich, καθηγητή της Academy of Media Arts Cologne μαζί με την συμμετοχή καθηγητών άλλων πανεπιστημίων και 45 επιλεγμένων καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο.

Ειδική συμμετοχή έχει η Ομάδα της Σφίγγας με το συλλογικό έργο «Χαμένα μηνύματα» και ο Ορίζοντας Γεγονότων με αρκετούς καλλιτέχνες.

Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και το αδιέξοδο του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού. Στο φετινό μας φεστιβάλ δεν αναζητούμε μια δεδομένη ταυτότητα αλλά θέτουμε την ερώτηση αν αυτή η ταυτότητα στον υβριδικό μας κόσμο είναι πλέον εφικτή. Υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης του ανθρώπου σήμερα, ή είναι αδύνατη η αναζήτηση της ευτυχίας στον ορίζοντα της νέας εκκοσμίκευσης;

Πρόθεση του φεστιβάλ της Σφίγγας είναι η ανάδειξη αρχαίων φιλοσοφικών ερωτημάτων που άπτονται της πολιτιστικής παρακαταθήκης με ένα επιχείρημα «κοινωνικής γλυπτικής». Με το έργο αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την πόλη έργα δημόσιας γλυπτικής, εφήμερες εγκαταστάσεις, land art, happenings, performance, υπαίθριες προβολές video art και ότι άλλο μπορεί να αποτελέσει εικαστική πρόταση.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ της Σφίγγας, που θα διαρκέσει από τις 2-12 Ιουνίου 2018, θ’ αναπτυχθούν τρείς κύριες καλλιτεχνικές προτάσεις:

α. Έργα που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία ιστορικής και συμβολικής σημασίας στην πόλη.

β. Μια σειρά από επιμέρους έργα και performance που θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που θα επιλέξουν αυθόρμητα οι καλλιτέχνες.

γ. Η ίδια η Σφίγγα ως ομάδα δημιουργών θα παρουσιάσει την μεταβαλλόμενη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Οιδίποδας – χαμένα μηνύματα», με αναφορά στην διάσταση των ανθρώπινων ταυτοτήτων μέσα στο χρόνο και τα διλλήματα που διατρέχουν σταθερά την ανθρώπινη ουσία.

​Από τις 2 – 12 Ιουνίου 2018, στην πόλη της Θήβας

Έκθεση γλυπτών ανοιχτή από τις 6.00 – 9.00 το απόγευμα

Land Art παρεμβάσεις και performance από το πρωί ως το βράδυ.