«Όλα Όσα Έχουμε Κοινά»: Εκθεση στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Θα διαρκέσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου

«Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

14 καλλιτέχνες από χώρες τις ΝΑ Ευρώπης συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση και χρησιμοποιούν την τέχνη τους ως δίοδο επικοινωνίας και συνεργασίας.

Οι διαχωρισμοί και οι ανησυχίες πρέπει να παραγκωνίζονται και να τα προσπερνάμε, υπηρετώντας το συλλογικό στόχο μιας καλύτερης κοινωνίας, να τονίζουμε το σύνολο και όχι το άτομο και να ασπαζόμαστε τις πανανθρώπινες αξίες που μας ενώνουν και μας κρατούν ασφαλείς και σταθερούς.

Η έκθεση εξετάζει την αβεβαιότητα στο πλαίσιο του διαφορετικού κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που σχετίζεται με την ευπάθεια και το υπαρξιακό απρόβλεπτο στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Όντας σε μια κατάσταση αστάθειας, συχνά και αυξημένης ανασφάλειας, κοινωνικές ομάδες υποφέρουν ή στερούνται των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε συμβολικές και φυσικές πράξεις βίας που οδηγούν σε συγκρούσεις, μετατοπίσεις, κατάχρηση εργασίας, μετανάστευση, αδικία, και ανισότητα φύλων.

Ζητούμενο των καλλιτεχνών από την Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, την Βουλγαρία, το Κόσοβο, την Κροατία και την Ελλάδα είναι να προτείνουν πρακτικές που να μπορούν να μας κατευθύνουν σε ένα πλαίσιο όπου αυτά που μας ενώνουν και μας καθορίζουν ως κοινές πανανθρώπινες αξίες να λειτουργήσουν έτσι ώστε οι διαχωρισμοί και οι ανησυχίες να αντιμετωπίζονται και να υποχωρούν.

Έργα βίντεο, ζωγραφικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεις καλλιεργούν τη συνειδητοποίηση της γενικής επισφάλειας και μας υποχρεώνουν να αμφισβητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τηντρέχουσα κατάστασή μας και μας κάνουν να αναλογιστούμε πώς τα ατομικά οράματα, οι ευθύνες και οι δεσμεύσεις μας μπορούν να διαμοιραστούν κοινωνικά και να υπηρετήσουν συλλογικούς στόχους.

Επιμέλεια: Mira Gakjina & Jovanka Popova (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων)
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ana Adamovich (Σερβία), Luchezar Boyadjiev (Βουλγαρία), Yane Calovski (Βόρεια Μακεδονία) Flaka Haliti (Κόσοβο), Ibro Hasanovich (Βοσνία-Εερζεγοβίνη), Hristina Ivanoska (Βόρεια Μακεδονία), Gjorgje Jovanovik (Βόρεια Μακεδονία), Alban Muja (Κόσοβο), Ahmet Ögüt (Τουρκία), Μαρία Παπαδημητρίου (Ελλάδα), Αντώνης Πίττας (Ελλάδα), Renata Poljak (Κροατία), AnriSala (Αλβανία / Γαλλία), Velimir Zhernovski (Βόρεια Μακεδονία)

Η έκθεση «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (All Τhat We Have In Common) είναι μια συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασιών του MOMus με φορείς και μουσεία της ΝΑ Ευρώπης. Θα ακολουθήσει έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.
Πληροφορίες

Έκθεση: «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά»
Τετάρτη 17 Ιουλίου έως και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Μέρες & ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:10:00 – 22:00

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης
http://www.cact.gr
email: [email protected]
Τ : +30 2310 593270, 546683

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις