Ούβε Μάτσκε και γερμανικός ρομαντισμός στη Θεσσαλονίκη

Απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Έργα του Robert Schumann και του Johannes Brahms, δύο από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες του γερμανικού μουσικού ρομαντισμού, θα παρουσιάσει στις 14 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο διακεκριμένος πιανίστας Ούβε Μάτσκε.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Η επιλογή έργων του Schumann από […]

Απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Έργα του Robert Schumann και του Johannes Brahms, δύο από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες του γερμανικού μουσικού ρομαντισμού, θα παρουσιάσει στις 14 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο διακεκριμένος πιανίστας Ούβε Μάτσκε.

Η επιλογή έργων του Schumann από τη δημιουργική φάση κατά την οποία συνθέτει ακόμα αποκλειστικά έργα για πιάνο (1838) περιλαμβάνει τις Παιδικές Σκηνές, αντιπροσωπευτικό και ευφυές έργο χρήσης μικρής συνθετικής φόρμας, γεμάτο από εικόνες φαντασίας, ποιητικής αλήθειας και αθωότητας, καθώς και τη Σονάτα αρ. 2, έργο με ελκυστική ρομαντική ορμή, σχετική συντομία και προσέγγιση κλασικής αρχιτεκτονικής.

Ο Brahms, αξεπέραστος μάστορας αντίστιξης και θεματικής δουλειάς, ήδη με το πρώιμο Scherzo έργο 4 (1851) έδωσε δείγμα αναμφισβήτητης προσωπικής γραφής. Εν μέσω ευρύτατης αναγνώρισης συνέθεσε το 1892 τις 7 Φαντασίες, έργο 116, καταθέτοντας μηνύματα μοναξιάς με πιανιστικούς λυρισμούς ακραίας εσωστρέφειας.

Ο Ούβε Μάτσκε γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής Franz Liszt της Βαϊμάρης, καθώς και στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης με κρατική υποτροφία. Έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Δίδαξε επί σειρά ετών στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής Franz Liszt στη Βαϊμάρη και σήμερα είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της ΚΟΘ. Έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως στη Μόσχα, το Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη κ.α. Ως σολίστας έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Στη μουσική δωματίου έχει συμπράξει με πολυποίκιλα μουσικά σύνολα διεθνούς κύρους, ενώ έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και σημαντικές αίθουσες. Ηχογραφήσεις με τον Ούβε Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική και Κυπριακή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται έργα των Bach, Schumann, Schubert, Liszt, Mussorgsky και Ελλήνων συνθετών.

Ο διεθνής Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ μέρος

Robert Schumann Novellette αρ. 1 σε φα μείζονα, έργο 21
(1810-1856) Markiert und kraftig

Kinderszenen, έργο 15 (Παιδικές Σκηνές)
1. Von fremden Landern und Menschen (Από άλλες
χώρες και ανθρώπους)
2. Kuriose Geschichte (Μια αστεία ιστορία)
3. Haschemann (Κυνηγητό)
4. Bittendes Kind (Η παράκληση του παιδιού)
5. Gluckes genug (Η χαρά του παιδιού)
6. Wichtige Begebenheit (Σημαντικό γεγονός)
7. Traumerei (Ονειροπόληση)
8. Am Kamin (Δίπλα στο τζάκι)
9. Ritter vom Steckenpferd (Καβαλάρης στο ξύλινο
αλογάκι)
10. Fast zu ernst (Σχεδόν πολύ σοβαρά)
11. Furchtenmachen (Ο μπαμπούλας)
12. Kind im Einschlummern (Το παιδί αποκοιμιέται)
13. Der Dichter spricht (Ο ποιητής μιλά)

Σονάτα για πιάνο αρ. 2 σε σολ ελάσσονα, έργο 22
1. So rasch wie moglich (Il piu presto possibile)
2. Andantino
3. Scherzo. Sehr rasch und markiert (molto presto e marcato)
4. Rondo. Presto – Prestissimo

Β’ μέρος

Johannes Brahms Scherzo σε μι ύφεση ελάσσονα, έργο 4
(1833-1897)
Φαντασίες, έργο 116
1. Capriccio. Presto energico
2. Intermezzo. Andante
3. Capriccio. Allegro passionato
4. Intermezzo. Adagio
5. Intermezzo.
Andante con grazia ed intimissimo sentimento
6. Intermezzo. Andantino teneramente
7. Capriccio. Allegro agitato

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη