Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών (ΦΩΤΟ)

Εκκληση προς το υπ.Πολιτισμού «Κάνουμε ένα φεστιβάλ με τα ψέματα και χρειαζόμαστε βοήθεια»! Αυτήν την έκκληση μετέφεραν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, δημοσιοποιώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr «Ψάχνουμε συνεχώς να […]

Εκκληση προς το υπ.Πολιτισμού

«Κάνουμε ένα φεστιβάλ με τα ψέματα και χρειαζόμαστε βοήθεια»! Αυτήν την έκκληση μετέφεραν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, δημοσιοποιώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να καλύψουμε τα έξοδα και να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματα που έχει η Μονή σαν χώρος, αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε εξαρχής το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Άκης Σακισλόγλου. «Βλέπουμε το έμψυχο δυναμικό της πώς προσπαθεί να παράγει πολιτισμό χωρίς χρήματα, αλλά αυτό φέτος φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα όρια του. Φτάσαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ με τα ψέματα και χρειαζόμαστε βοήθεια. Θα θέλαμε όπως κάποιοι φορείς ενισχύονται από την πολιτεία, το ίδιο να καταφέρουμε κι εμείς», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος έθεσε κι ένα άλλο πρόβλημα που φέρνει η έλλειψη πόρων: «Φέτος δεν θα γίνει η Μικρή Σκηνή, που έφερνε ονόματα… δύσκολα, συναυλίες που δεν θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη γιατί σε κανέναν δεν συμφέρει να τις κάνει. Εκεί ερχόμασταν εμείς να κάνουμε κάποια πράγματα που δεν θα γίνονταν, πόσο μάλλον στη δυτική Θεσσαλονίκη. Και δεν θα γίνει η Μικρή Σκηνή γιατί είναι πολιτισμός το να μη χρωστάς και να μη σε κυνηγάνε».

«Είμαστε οριακά. Εκπέμπουμε ένα SOS γιατί δεν είμαστε οι πλέον αγαπητοί από την κεντρική διοίκηση. Να δει κάποιος τι κάνουμε και να έρθει να μας ένα ποσό. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει τόσα χρόνια με την Μονή Λαζαριστών ενώ με άλλους φορείς έχει γίνει. Με αγωνία και ψάχνοντας να βρούμε χρήματα από όπου γίνεται, θα κάνουμε φέτος ένα φεστιβάλ, αλλά η δική μου ανησυχία μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και ειδικά για του χρόνου αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει αυτό το φεστιβάλ, αν δεν υπάρξει κάποια χρηματοδότηση», κατέληξε ο Άκης Σακισλόγλου.

«Η Μονή θα πρέπει να αγκαλιαστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού»

«Θεωρώ τη Μονή Λαζαριστών πολιτιστικό κεφάλαιο όχι μόνο για το Δήμο Παύλου Μελά αλλά για όλη τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά και διαχειριστής του φορέα της Μονής Λαζαριστών, Δημήτρης Δεμουρτζίδης., εξηγώντας, παράλληλα ότι οι πέντε φορείς που συμμετέχουν στο Δ.Σ. (Δήμος Παύλου Μελά, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) δεν είναι συνεπείς στα χρήματα που έχουν υποχρέωση να δίνουν για να λειτουργεί η Μονή, αντιμετωπίζοντας τα δικά τους προβλήματα.

«Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Μονή Λαζαριστών», τόνισε ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Δεν είναι δυνατόν είκοσι ή τριάντα χιλιάδες που είναι μικρό νούμερο, αλλά δεν μπορούν να τα δώσουν κάποιοι από τους φορείς που συμμετέχουν, να μην μπορεί το Υπουργείο να τα δώσει. Πιστεύω ότι μπορεί. Μιλήσαμε πρόσφατα με την κυρία Κονιόρδου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο και έδειξε διάθεση να βοηθήσει. Η Μονή θα πρέπει να αγκαλιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της και να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το κύτταρο πολιτισμού της δυτικής Θεσσαλονίκης».

«Κανένα χρέος όλα αυτά τα χρόνια»

Για τη συνετή και διάφανη διαχείριση του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει, έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Λάζαρος Κωνσταντινίδης: «Δεν έχουμε δημιουργήσει χρέη, δεν έχουμε αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις, ειδικά αμοιβές και καλλιτέχνες, αλλά και συνεργάτες, παρότι τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε πολύ».

«Αυτό που μας στενοχωρεί», είπε ο ίδιος, «είναι το κάτι ακόμα που λείπει από αυτό που σας παρουσιάζουμε. Ήταν όλα αυτά που σκεφτόμασταν να συμπληρώσουμε στο πρόγραμμα για να δώσουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα ή μια προσδοκία για κάποιους νέους καλλιτέχνες που θέλουν να εμφανιστούν. Δεχτήκαμε πάνω από εκατό προτάσεις και αισθανόμαστε πολύ δυστυχείς που πρέπει να τις απορρίψουμε χωρίς σκέψη, γιατί δεν έχουμε καθόλου χρηματοδότηση. Τα φεστιβάλ έχουν ένα ρόλο, είναι για να παρουσιάζονται πράγματα που δεν βρίσκουν εύκολα το δρόμο της παρουσίασης τους».

Όσο για τις ενέργειες ενίσχυσης που έγιναν, είπε πως «προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού, όταν έβγαλε μια ανακοίνωση τον Ιανουάριο για τα περιφερειακά φεστιβάλ και με χαρά ανταποκριθήκαμε και στείλαμε όσα μας ζήτησαν. Ακόμα δεν ακούσαμε αν υλοποιείται αυτό το σχέδιο και αν υπάρχει φορέας που θα χρηματοδοτηθεί».