«Ταξιδεύοντας στη Ρωσία» με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Το Κρατικό Ωδείο φιλοξενεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, ώρα 21.00, συναυλία για δύο πιάνα με τους καταξιωμένους πιανίστες Στέφανο Νάσο και Απόστολο Παληό, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Ρωσία».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ι. Στραβίνσκυ: Ιεροτελεστία της Ανοίξεως, μεταγραφή του συνθέτη για δύο πιάνα
Ντ. Σοστακόβιτς: Κοντσερτίνο για δύο πιάνα, op. 94
Σ. Ραχμάνινωφ: Σουίτα αρ. 2 για δύο πιάνα, op. 17

Στην συναυλία αυτή, το ντούο Νάσος-Παληός που συνεργάζεται αρκετά χρόνια, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Ρώσων συνθετών, γραμμένα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των συνθετικών τάσεων αυτής της μεγάλης χώρας για τον 20ό αιώνα, καθώς αντιπροσωπεύουν τον ρομαντισμό (ο Ραχμάνινωφ), τον νεοκλασικισμό (ο Σοστακόβιτς) και την πρώιμη πρωτοπορία σε συνδυασμό με το λαϊκό στοιχείο (ο Στραβίνσκυ). Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει ένα κατά βάση χορευτικό πρόγραμμα για δύο πιάνα: τόσο η Ιεροτελεστία που είναι μουσική μπαλέτου, όσο και η δεύτερη σουίτα του Ραχμάνινωφ, είναι γεμάτα χορευτική διάθεση, με μέρη που συναρπάζουν τόσο για την μελωδική τους ένταση όσο και την ρυθμική τους δομή. Η σουίτα του Σοστακόβιτς, παρά την οποιαδήποτε προφανή σχέση με τον χορό, είναι αρκετά ζωηρή και έχει αρκετές αναφορές σε αριστουργήματα περασμένων εποχών.

Αίθουσα Εκδηλώσεων ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15
Είσοδος ελεύθερη

Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon).

Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ.

Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony. Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτος, Χιλή, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων.

Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.

Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και τρεις ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του H. Vieuxtemps και του Γ. Σισιλιάνου, και τα έργα για πιάνο του Αιμ. Ριάδη. Ως σολίστας παρουσίασε έργα για πιάνο σύγχρονων συνθετών σε πρώτες εκτελέσεις. Έχει εμφανιστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, μεταξύ άλλων με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Beethoven σε φορτεπιάνο (2013). Επιπλέον, το 2008 παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα με την KOA.

Ο Στέφανος έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 2006 (καθηγ. Matti Raekallio), ενώ προηγουμένως σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής της Κολωνίας (καθηγ. Roswitha Gediga) και της Καρλσρούης (καθηγ. Sontraud Speidel), και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (καθηγ. Καλομοίρα Νάσου).

Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival), Παξών, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, τις πολιτιστικές πρωτεύουσες Θεσσαλονίκη (1997) και Πάφος (2017), τα Διεθνή Φεστιβάλ Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Αίγινας, Σύγχρονης Μουσικής Pharos (Λευκωσία), Bilgi (Κωνσταντινούπολη) και Atlatszo Hang (Βουδαπέστη), το κοινό συνέδριο ICMC/SMC 2014, τις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, και την Θερινή Ακαδημία Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Στέφανος αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble, ενώ παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών σε πρώτες εκτελέσεις. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου και από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του».