«Το Κιβώτιο»: Δυνατή παράσταση με εξαιρετική ερμηνεία

Της Φαίδρας Φουντουλακη

Ολοκληρώθηκαν οι δύο παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία με τον ηθοποιό Φώτη Μακρή επί σκηνής να ερμηνεύει -με μια ανάσα – έναν συγκλονιστικό μονόλογο, ένα παρανοϊκό παραλήρημα, βασισμένο πάνω στο εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου.
Η αγωνία του ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση και αντιλαμβάνεται μέσα από αναγωγές και υποθέσεις την ματαίωση του σκοπού της αποστολής του. Η αδειοσύνη , το “για ένα πουκάμισο αδειανό” – η πορεία προς το κενό (υπαρξιακό ή πολιτικό) η καφκική εσωτερικού τύπου ανάκριση ως άναρχος μονόλογος ξεδιπλώνεται μέσα από την εξαίσια ερμηνεία του Φώτη Μακρή.

1304theatro 5

Η δύναμη της γραφής-αφήγησης του Αρη Αλεξάνδρου βρήκε εκφραστή στο πρόσωπο του ηθοποιού που εξέπεμψε το βάρος της ευθύνης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η ταραγμένη συνείδηση του μοναδικού επιζώντος μέσω της περιγραφής ενός κυριολεκτικά άδειου κουτιού και η μεταφορική πορεία προς το κενό της ιστορίας-νοήματος ,στο παράλογο και στο θάνατο ψυχικό και σωματικό.
Η απολογία ως αλληγορία- ο ήρωας του κιβωτίου- μας φέρνει αντιμέτωπους με όλες τις “απολογίες” του ανθρώπου, στον εαυτό, στη πορεία του προς την “ημέρα της κρίσεως”, στα κατασκευασμένα ιδανικά που πιστέψαμε ως θέσφατα, στις πράξεις ανθρώπων που είναι κατώτερες από τις ιδεολογίες που ενστερνίζονται στον άδειο εσωτερικό κόσμο που όλοι κάποια στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν απαλλαχτούμε από κάθε είδος επιχρίσματος πολιτικού, ηθικού ή κατασκευασμένου νοήματος.

1304theatro 1

Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε ως καυστικό σχόλιο για τον εμφύλιο αλλά και ως καταγγελτικό σε κάθε είδους εξουσία και τυφλή υποταγή, αλλά και αλληγορικά ως περιγραφή του υπαρξιακού αδιέξοδου που οδηγεί ο πολιτισμός του δυτικού ανθρώπου- το άδειο κουτί του υπαρξιακού κενού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής

1304theatro 3

1304theatro 4

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις