Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η 20ετής παρουσία στην πλουσιότερη Αρχιεπισκοπή

Χθες έθεσε την παραίτησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ενα μεγάλο κεφάλαιο για την Ορθοδοξία έκλεισε χθες. Μετά από 20 χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος έθεσε την παραίτησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μια εξέλιξη που άργησε σχεδόν τρία χρόνια, αφού όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν πιέσεις ώστε ο 91χρονος σήμερα Ιεράρχης να παραδώσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Βασική αιτία τα οικονομικά ζητήματα που προέκυψαν με την τρύπα των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν” του Μανχάταν, καθώς τα έργα έχουν σταματήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έφερε εις πέρας ένα δύσκολο έργο τα τελευταία 20 χρόνια στην πλουσιότερη Αρχιεπισκοπή που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία στηρίζει τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ο Γέρων Αμερικής Δημήτριος (Τρακατέλλης) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου 1928 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1946. Αδελφός του είναι ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ, τ. ευρωβουλευτής και ακαδημαϊκός Αντώνης Τρακατέλλης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Βάβδο της Χαλκιδικής. Το χωριό του αλλά και γενικότερα όλη την περιοχή την αγαπά πολύ, και όποτε βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη έκανε τη διαδρομή μέχρι τα μέρη αυτά

Το 1950 απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών με βαθμό άριστα, κάτοχος μεταπτυχιακού και Διδακτορικού. Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1964 Πρεσβύτερος.

Το 1967 εξελέγη και χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Βρεσθένης, υπεύθυνος για τα προγράμματα επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου. Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, θέση την οποία αρνήθηκε για λόγους κανονικής τάξης (ειδικότερα λόγω του ελέγχου της Εκκλησίας από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών με Αριστίνδην Σύνοδο-αντικανονική). Το 1972 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το 1977 του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 ανυψώθηκε σε Τιτουλάριος Μητροπολίτης Βρεσθένης.

Το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην οποία είχε διακονήσει για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

Στις 26 Νοεμβρίου 2015 κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανυψώθηκε σε Γεροντική Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εφεξής τιτλοφορείται: «Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις